Navbar logo new
BlackRock: Instroom wereldwijde aandelen-ETF’s in november gehalveerd
Calendar11 Dec 2022
Thema: ETF
Fondshuis: BlackRock

De wereldwijde instroom in ETF’s is opnieuw flink afgenomen. In november werd er voor $ 74,8 miljard aan nieuw kapitaal belegd in ETF’s, terwijl dat in oktober nog $ 121,0 miljard was. Terwijl fixed income-ETF’s met een instroom van $ 33,7 miljard redelijk stabiel bleven, halveerde de instroom in aandelen-ETF’s van $ 84,9 miljard in oktober naar $ 43,2 miljard in november. Dit blijkt uit het maandelijkse ETF-rapport van vermogensbeheerder BlackRock.

Hoewel high yield-ETF’s afstevenden op het slechtste jaar ooit, is de verwachte outflow voor 2022 na een goede maand opgekrikt van $ 21 miljard (berekend in september) naar slechts $ 5 miljard. De instroom naar investment grade-ETF’s verdrievoudigde afgelopen maand. In oktober stroomde er $ 3,4 miljard naar de beleggingscategorie, in november was dat $ 10,1 miljard.

Bij de aandelen-ETF’s was het opnieuw vooral de Verenigde Staten dat voor de slechte cijfers zorgde: de instroom zakte van $ 57,5 miljard in oktober naar $ 21,4 miljard afgelopen maand. Ook met Europese aandelen-ETF’s gaat het nog altijd niet goed. Met een uitstroom van $ 1,7 miljard in november staat de teller voor 2022 nu op $ -16,5 miljard. In opkomende markten werd juist weer wel geïnvesteerd. De instroom van $ 11,7 miljard was het hoogste sinds april.