Navbar logo new
VanEck: ETF voor obligaties uit opkomende markten bereikt mijlpaal van 100 miljoen dollar
Calendar13 Dec 2022
Thema: ETF
Fondshuis: VanEck

De VanEck J.P. Morgan EM Local Currency Bond UCITS ETF van ETF-aanbieder VanEck heeft een belegd vermogen van 100 miljoen dollar bereikt. Deze ETF belegt in staatsobligaties van momenteel 20 opkomende markten, die worden uitgegeven in hun respectievelijke nationale valuta.

“Na jaren van lage rentes, staan obligaties weer op de radar van beleggers. Onze Emerging Markets Local Currency ETF biedt momenteel een yield van ongeveer 7,7 procent”, legt Martijn Rozemuller, CEO van VanEck Europe, uit. “Vergeleken met in USD uitgegeven obligaties, bieden Local Currency-obligaties uit opkomende markten een lager kredietrisico en daarnaast ook het potentieel voor valutakoersstijging – zeker in het licht van de recente appreciatie van de Amerikaanse dollar. Er is natuurlijk geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Ondertussen zijn de schuldenratio’s van opkomende economieën gemiddeld genomen lager dan die van ontwikkelde markten. Een relatief lage correlatie met effecten uit ontwikkelende markten biedt diversificatiepotentieel.”

"Opkomende markten zijn doorgaans goed gepositioneerd voor inflatoire omgevingen vanwege hun hoge blootstelling aan grondstoffen." voegt Kamil Sudiyarov, Product Manager bij VanEck Europe toe. "De ETF kent een aanzienlijk gewicht toe aan grondstoffen-intensieve economieën, zoals Indonesië, Brazilië, Mexico en Maleisië. Het fonds zou kunnen profiteren van de stijgende grondstoffenprijzen als de inflatie aanhoudt."

Met de VanEck J.P. Morgan EM Local Currency Bond UCITS ETF kunnen beleggers selectief beleggen in een gediversifieerde en liquide selectie van obligaties uit opkomende markten. Voor dit doel volgt de ETF de J.P. Morgan GBI-EMG Core Index. Alleen obligaties die aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen, komen in aanmerking voor de index. Zo mogen er geen kapitaalcontroles zijn op investeringen in lokale markten in de betreffende landen, moeten de obligaties voldoende liquide zijn en regelmatig worden verhandeld. Momenteel bevat de index obligaties uit landen als Brazilië, China en Indonesië, maar ook uit EU-landen zoals Polen of Tsjechië. De fysiek replicerende ETF is herbeleggend op en heeft op dit moment de laagste kosten in zijn referentiegroep met lopende kosten (TER) van 0,30 procent per jaar.

Effectenrisico: de koersen van de effecten van het fonds zijn onderhevig aan de risico's die verbonden zijn met beleggen op de effectenmarkt, waaronder algemene economische omstandigheden en plotselinge en onvoorziene koersdalingen. Beleggen in het fonds kan leiden tot verliezen.

Vaneck etf