Navbar logo new
LGIM blikt vooruit: De BoE staat voor het meest acute dilemma en de handen van de ECB zijn gebonden
Calendar27 Jan 2023
Thema: Macro
Fondshuis: LGIM

Hetal Mehta, Senior European Economist bij LGIM blikt vooruit op de beslissingen van de centrale banken volgende week: “Het dilemma van zwakke economische groei versus nog hogere inflatie en lonen is het meest acuut voor de Bank of England. Gezien deze omstandigheden mag de grote onenigheid in het Monetary Policy Committee niet verrassen. De driedeling in visies van vorige keer zullen we nu waarschijnlijk weer zien. We begrijpen het rentepad waar de markten nu van uit gaan, maar er is ook het enorme aanbod van gilts. Wij zijn in feite optimistisch over gilts, omdat de kwestie inmiddels bekend is. Ook verwachten wij dat het Debt Management Office zich flexibel zal opstellen.”

“Ook voor andere centrale banken wordt het een belangrijke week. De Bank of Canada heeft net gesignaleerd dat het de rente voorlopig niet verder verhoogt om waarschijnlijk de rente te verlagen. De Reserve Bank of Australia zal deze koers waarschijnlijk volgen.”

“De ECB zette zichzelf vlak voor Kerstmis vast met een expliciete boodschap aan de markten: begin 2023 zouden er nog minstens 100 basispunten aan renteverhogingen volgen. Hoewel de ECB in het verleden bekend stond om haar koerswijzigingen, denken wij dat de historische hoge inflatie en de sterke stijging van de lonen haar aan haar beloften zullen houden. Als de kerninflatie hardnekkig blijkt, bestaat het risico dat de ECB tot ver in het jaar - en langer dan de Fed - doorgaat met het verhogen van de rente.”