Navbar logo new
UBS AM verwacht herstel van Chinese aandelen
Calendar18 Feb 2023
Thema: China
Fondshuis: UBS

China zal zich dit jaar weer laten gelden als de motor van de wereldwijde economie. Het overheidsbeleid vanuit Peking is vriendelijker voor de markt en de heropening van de economie zal de consumentenbestedingen terugbrengen naar niveaus die we voor de pandemie zagen. De veranderingen zorgen ervoor dat de aandelenmarkt en de bedrijfsobligaties het goed kunnen doen dit jaar. Dat schrijft Jade Fu, portfoliomanager bij UBS Asset Management in het rapport ‘New catalysts, new opportunities: The multi-asset case for China’.

Ook heeft Peking een genuanceerder pakket maatregelen dan voorheen ingevoerd om de excessen in de vastgoedsector te beteugelen, maatregelen die vraag en antwoord beter in balans houden en stabiliteit creëren in de sector. “Daarbij lijkt de reguleringscampagne voor de technologie- en internetbedrijven over te zijn. Een betere samenwerking tussen deze bedrijven en de overheid betekent dat de aandelen van deze bedrijven kunnen stijgen.”

Al deze ontwikkelingen vormen een stevig fundament voor een goed jaar voor Chinese aandelen en bedrijfsobligaties, aldus Fu. “Beleggers moeten zich realiseren dat veel factoren die bijdroegen aan de underperformance van de aandelen en schuldpapier in China in 2021 en 2022 niet meer aanwezig zijn.”

Als beleggers in de stabilisatie van de vastgoedsector reden genoeg zien om in deze sector te beleggen kunnen ze toegang krijgen via Chinese high yield obligaties. Er zijn zeker structurele uitdagingen voor Chinese vastgoedontwikkelaars, maar beleggers worden ruimschoots gecompenseerd voor het risico dat ze nemen met spreads die buiten crisistijden vrijwel niet voorkomen. De vastgoedsector is van groot belang voor de economie en de financiële situatie van huishoudens en daarom verwachten wij een gecontroleerde afbouw van de schulden, schrijft Fu.

Het aandeel van financiële en industriële bedrijven is groot bij de onshore aandelen en deze bedrijven zijn goed gepositioneerd om te profiteren van een economie die groeit. Het einde van de reguleringsacties vanuit de overheid zal positief uitpakken voor grotere internetbedrijven die goed vertegenwoordigd zijn in de offshore aandelenindices.