Navbar logo new
Omgaan met dalende markten: Houd beleggingen aan en diversifieer
Calendar19 Feb 2023
Thema: Beleggen

Aanhoudende zorgen om de economie en volatiliteit op de markt blijven een probleem en dreigen voor een tweede jaar op rij tot een neergang te leiden. Hoewel veel beleggers in deze situatie het gevoel zullen krijgen dat het beter is om hun geld van de markt te halen, wijzen historische cycli uit dat bear markets (dalende markten) doorgaans van korte duur zijn en dat het aanhouden van beleggingen in een gediversifieerde portefeuille gedurende de neergang waarschijnlijk nog steeds de beste strategie is.

Ondanks de recente outperformance komen sommigen, ook omdat de mogelijkheid van een recessie nog steeds veel beleggers bezighoudt, in de verleiding om niet meer op deze markt actief te willen zijn. Maar hoewel neergang inderdaad moeilijk kan zijn, wijst de geschiedenis uit dat ze vaak van kortere duur zijn dan bull markets (stijgende markten).

Gemiddeld hebben de dalende markten sinds de Tweede Wereldoorlog een duur gekend van 14 maanden, met een marktdaling van 36% als gevolg. Daarentegen duurt de gemiddelde stijgende markt 5 jaar en 9 maanden en levert een rendement op van 192%. Hoewel de wereldwijde financiële crisis (Global Financial Crisis, GFC) de S&P 500 met 57% heeft doen zakken en 16 maanden lang heeft geduurd, heeft het, nadat de markt begin 2009 een dieptepunt bereikte, slechts zeven maanden geduurd voordat deze weer met 57% begon te stijgen. Bovendien duurde de daaropvolgende bull market bijna 11 jaar en leverde een rendement op van 401% voor de S&P 500! Zelfs tijdens de GFC aangehouden investeringen zouden naar behoren hebben gerendeerd.

Beleggers kunnen de volatiliteit van hun portefeuille verminderen door middel van een goed niveau van diversificatie, omdat activa onder uitdagende omstandigheden op de markt zelden allemaal dezelfde kant op gaan. Zelfs vorig jaar, toen het leek alsof alle brede indexen een neergang doormaakten, gaven grondstoffen juist een rendement van meer dan 15%. Hoewel economische zwakte dit jaar waarschijnlijk zal neerkomen op aandelendalingen, moet er goed nieuws zijn voor vastrentende waarden, vooral omdat verdere renteverhogingen beperkt zouden moeten blijven.

Historische cycli, zelfs de recente, wijzen uit dat door de marktcyclus heen beleggen in een gediversifieerde portefeuille doorgaans de beste beleggingsstrategie is.