Navbar logo new
Vanguard ziet verdere renteverhogingen in VS, Eurozone en VK
Calendar23 Feb 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Vanguard

De strijd tegen de inflatie is nog niet gestreden. Dit betekent dat verdere monetaire verkrapping waarschijnlijk blijft, zeker in de Verenigde Staten, waar de kracht van de arbeidsmarkt blijft verrassen.

VS

Een verbluffend sterk arbeidsmarktrapport van januari toonde aan dat de Federal Reserve (Fed) nog werk aan de winkel heeft. De Amerikaanse economie creëerde in januari 517.000 banen. Dat is het hoogste maandelijkse aantal sinds juli 2022, toen de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank meer dan twee procentpunten lager lag dan de 4,5% tot 4,75% van nu.

Na bijna een jaar van agressieve renteverhogingen heeft de Fed de banenmarkt nog niet wezenlijk beïnvloed, gezien de daling van de Amerikaanse werkloosheid tot 3,4%, het laagste cijfer in 54 jaar. Aangezien de Amerikaanse consumentenprijsindex in januari met 0,5% steeg ten opzichte van december, verwacht Vanguard dat de inflatie in de VS in het eerste kwartaal hoog blijft.

Een krapper monetair beleid heeft tijd nodig om in een economie door te werken. Vanguard voorziet dat de werkloosheid pas tegen het einde van dit jaar gaat stijgen richting 5%. De vermogensbeheerder gaat er verder van uit dat de Fed tijdens haar volgende twee vergaderingen haar rentebeleid verhoogt tot een bandbreedte van 5% tot 5,25% en daar houdt gedurende heel 2023.

Eurozone

De vermogensbeheerder heeft de groeiprognose voor de eurozone voor 2023 tot 0% opgetrokken. Eerder ging Vanguard uit van een krimp van 0,5% tot 1%. Ook is de prognose bijgesteld voor de gemiddelde inflatie in de eurozone voor dit jaar, van 6,1% naar 4,5%. Snel dalende aardgasprijzen, een veerkrachtige industriële sector en een heropleving van de Chinese economie helpen de moeilijke economische vooruitzichten te verzachten.

De onderliggende dynamiek is echter zwak en Vanguard blijft uitgaan van een recessie die dit kwartaal begint en twee kwartalen duurt.

De Europese Centrale Bank zal haar belangrijkste depositorente in het tweede kwartaal verhogen tot 3,5%, aldus Vanguard, met twee verhogingen met een kwart procentpunt na de reeds aangekondigde verhoging met een half procentpunt in maart. Een renteverlaging is op zijn vroegst in de tweede helft van 2024 te verwachten.

VK

In het Verenigd Koninkrijk kan de Bank of England haar belangrijkste beleidsrente verder verhogen tot een maximum van 4,5% in mei, en deze handhaven tot de tweede helft van 2024. Dat staat in contrast met de huidige marktverwachtingen die uitgaan van renteverlagingen in de tweede helft van 2023.

Volgens Vanguard is dit kwartaal in het VK een recessie begonnen en duurt deze tot het einde van het derde kwartaal van 2023.

China

Na twee jaar van lockdowns is China op korte tijd afgestapt van zijn nul-Covid-beleid. Net als in de ontwikkelde markten zullen Chinese consumenten een deel van het spaaroverschot dat zij tijdens de pandemie hebben opgebouwd, uitgeven. Dit stimuleert de binnenlandse groei en verkleint de kans op een wereldwijde recessie. Het kan ook de groei stimuleren in de opkomende markten, vooral in Azië, en de exporteurs in de eurozone ondersteunen.