Navbar logo new
State Street: Europees beleggersvertrouwen toont risicobereidheid
Calendar24 Feb 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: State Street

Het wereldwijd beleggersvertrouwen steeg licht in februari, aangevoerd door de Europese institutionele beleggers die voor de vierde maand op rij het hoogste beleggersvertrouwen noteerde

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index® (ICI) voor februari 2023. De index van het wereldwijde beleggersvertrouwen steeg tot 77,5, 1,1 punt hoger dan de herziene waarde van 76,4 in januari. De stijging werd aangevoerd door een stijging met 5,8 punten van de Aziatische ICI tot 98,2, evenals een stijging met 4,1 punten van de Europese ICI tot 106,4. De Noord-Amerikaanse ICI daalde daarentegen met 0,3 punt tot 72,8.

"Het beleggersvertrouwen blijft stabiliseren, maar de algehele defensieve neiging wordt weerspiegeld in de wereldwijde ICI die stijgt naar 77,5, maar ruim onder de 100 blijft, " stelde Marvin Loh, senior macro strategist bij State Street Global Markets. “Opnieuw was Noord-Amerika de zwakste regio met 72,8, bijna het laagste niveau sinds de pandemie. De lage risicobereidheid volgt op de publicatie van een reeks economische indicatoren die wijzen op een aanhoudend krappe arbeidsmarkt, robuuste verkoopcijfers voor de detailhandel en hogere producentenprijzen.

Hierdoor zijn de marktverwachtingen voor renteverhogingen door de Fed opnieuw verhoogd. De algemene verbetering van de wereldwijde risicobereidheid werd dan ook aangevoerd door stijgingen in de Aziatische en Europese ICI. Aanhoudend optimisme over het tempo en de voortgang van het economische heropeningsproces in China droeg bij aan het optimisme in de regio, terwijl stabiele energieprijzen en een relatief zachte winter in Europa zorgen voor een positiever beleggerssentiment een jaar na de start van de oorlog op het continent.”

Beleggen vertrouwen

*De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen, van institutionele beleggers.