Navbar logo new
Europese aandelen zijn favoriet in een fragiel winstvooruitzicht
Calendar07 Mar 2023
Fondshuis: Amundi

Het onderwerp van de Cross Asset Investment Strategy van deze maand is Europese aandelen. Ondanks de sterke opleving van de aandelenmarkten in Europa sinds eind september blijft de Europese markt goedkoper dan zijn Amerikaanse tegenhanger. Met het einde van de negatieve rente is waardering een belangrijker selectiecriterium geworden. Cyclische sectoren doen het beter dan defensieve sectoren en de veerkracht van de winsten houdt de waarderingen op een aantrekkelijk niveau.

Macro-economisch ligt de nadruk op versoepeling van de financiële voorwaarden en aanscherping van de voorwaarden voor kredietnemers. Het is onwaarschijnlijk dat de rente op leningen aan bedrijven en huishoudens zal dalen totdat de beleidsrente daadwerkelijk wordt verlaagd. Amundi voorziet een zachte landing, gezien als een bescheiden stijging van de werkloosheid ten opzichte van de huidige, ongewoon lage, niveaus.

Geopolitiek en beleid richten zich op een meer hawkish president Biden vóór de verkiezingen. Ondanks de recente aandacht voor de betrekkingen tussen de VS en China, zullen de spanningen tussen de VS en de EU waarschijnlijk toenemen, nu de Amerikaanse IRA (Inflation Reduction Act, Wet op de Inflatiebestrijding) sommige Europese bedrijven stimuleert om zich in de VS te vestigen. Ondertussen moet de EU een compromis bereiken tussen haar reactie op de Amerikaanse IRA en de hervorming van haar fiscale beheer.