Navbar logo new
VanEck introduceert nieuwe ETF voor de defensie-sector
Calendar05 Apr 2023
Thema: ETF
Fondshuis: VanEck

– ETF-aanbieder VanEck noteert vandaag de VanEck Defense UCITS ETF op Deutsche Boerse Xetra en London Stock Exchange. Met deze nieuwe ETF (Exchange Traded Fund) kunnen beleggers wereldwijd beleggen in bedrijven die in de defensie-industrie actief zijn.

„De defensie-industrie is van oudsher een gevoelig onderwerp in Europa. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is het perspectief op het veiligheids- en defensiebeleid echter veranderd, aangezien de behoefte aan veiligheid is toegenomen met het oog op militaire dreigingen”, aldus Martijn Rozemuller, CEO van VanEck Europe. „Door de Russische inval in Oekraïne, de spanningen in Azië en de wereldwijde onzekerheid, staan veiligheid en defensie na jaren van aarzeling weer op de agenda van beleggers.“

Veel regeringen van West-Europese landen, die in het verleden consequent de NAVO-doelstelling van twee procent voor militaire uitgaven hebben gemist, hebben nu aangekondigd dat ze aanzienlijke investeringen zullen doen in defensie-infrastructuur en voorraden en in de toekomst de doelstelling van twee procent zullen blijven halen. "Bedrijven uit de beveiligings- en wapenindustrie kunnen de komende jaren op de lange termijn profiteren van deze ontwikkeling", zegt Rozemuller.

De VanEck Defense UCITS ETF is momenteel de enige in Europa beschikbare ETF die beleggers toegang biedt tot deze sector. Met een pure-play benadering wil het fonds in de toekomst in bedrijven beleggen die het grootste deel van hun inkomsten halen uit de volgende defensiegerelateerde producten of diensten: defensiematerieel, lucht- en ruimtevaarttechnologie, communicatiesystemen en -diensten, satelliettechnologie, onbemande luchtvaartuigen, beveiligingssoftware, IT-hardware en -diensten, cyberbeveiligingssoftware, trainings- en simulatieoplossingen, digitaal forensisch onderzoek, volgapparatuur en toepassingen voor electronische of biometrische identificatie. Daarom volgt de ETF de MarketVector™ Global Defense Industry Index, met specifieke uitsluiting van bedrijven die inkomsten genereren uit controversiële wapens of bepaalde normen hebben overtreden. De ETF is geclassificeerd als artikel 6 van de EU-verordening inzake duurzaamheids-informatieverstrekking (SFDR).

Bedrijfstak- of sectorconcentratierisico: Het vermogen van het fonds kan zijn geconcentreerd in een of meer sectoren of bedrijfstakken. Het fonds kan onderhevig zijn aan het risico dat politieke, economische of andere omstandigheden een nadelige invloed hebben op de betrokken sectoren of bedrijfstakken en daarmee de waardeontwikkeling van het fonds in grotere mate negatief beïnvloeden dan wanneer het vermogen van het fonds zou zijn belegd in een breder scala van sectoren en bedrijfstakken. Bedrijven uit de defensie-industrie kunnen proberen inkomsten te genereren uit samenwerkingen met verschillende partijen en overheden. Er kan geen garantie worden gegeven dat de producten of diensten van bedrijven waarin het fonds belegt, in overeenstemming zullen zijn met de milieu-, sociale of bestuursopvattingen van een belegger, of dat klanten van dergelijke producten niet geconflicteerd zijn.

Aandelenmarktrisico: de koersen van de effecten van het fonds zijn onderhevig aan de risico's die verbonden zijn met beleggen op de effectenmarkt, waaronder algemene economische omstandigheden en plotselinge en onvoorziene koersdalingen. Beleggen in het fonds kan leiden tot verliezen. Meer gedetailleerde informatie over de individuele risico's vindt u in de EBI of in het verkoopprospectus.

Vaneck defense etf