Navbar logo new
Crypto Mythes - Ontkracht! Deel 3: De mythe dat crypto vooral door criminelen wordt gebruikt
Calendar04 May 2023
Thema: Crypto

Deze content werd aangeboden door ’s wereld grootste cryptobeurs Binance en weerspiegelt niet noodzakelijk de mening van de redactie.

Mythe 3

Belangrijkste conclusies:

  • Het idee dat crypto voor criminelen is, is grotendeels terug te voeren op de vroege media-aandacht voor cryptocurrency.
  • De realiteit is dat crypto vooral wordt gebruikt door gewone mensen, en het bestaat als een legitiem instrument voor alledaagse transacties en andere use cases.
  • Uit gegevens van Chainalysis, een onafhankelijk bedrijf dat blockchaingegevens en -analyses levert die door de overheid en wetshandhavingsinstanties worden gebruikt, blijkt dat illegale activiteiten in 2021 slechts ~0,15% van de cryptotransacties uitmaakten.
  • Volgens de VN wordt in de traditionele fiatruimte jaarlijks bijna 800 miljard tot 2 biljoen dollar witgewassen (ongeveer 2-5% van het wereldwijde bbp). Uit gegevens blijkt dat crypto daar een kleine 0,03% van uitmaakt.

We kijken naar enkele van de meest voorkomende crypto FUD (angst, onzekerheid en twijfel) die verhalen aanwakkert en onderscheiden feiten van fictie.

De wereld van cryptocurrencies en blockchain is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Een gebrek aan begrip rond deze technologie heeft echter geleid tot een aantal valse overtuigingen en misvattingen, waardoor veel mensen digitale activa met onterechte achterdocht en onzekerheid benaderen. Om dit tegen te gaan, hebben wij het tot onze missie gemaakt om iedereen toegankelijke Web3-educatie te bieden en te werken aan een beter begrip van crypto.

Door deze inspanningen willen we veelvoorkomende misvattingen ontkrachten en een grotere cryptokennis bevorderen. Ons doel is verwarring weg te nemen en het begrip van crypto bij het grote publiek te verbeteren. Het is cruciaal om een grondig begrip van de basis te hebben en kritisch te denken, omdat dit mensen zal helpen cryptocurrency beter te begrijpen en uiteindelijk te gebruiken. Tijd om enkele cryptomythes te ontkrachten!

Mythe: crypto wordt alleen gebruikt door criminelen

Het gebruik van crypto voor illegale activiteiten is een onderwerp van zorg sinds de begindagen van deze nieuwe vorm van digitale valuta. De publieke perceptie van cryptocurrencies als inherent verbonden met criminele activiteiten (zoals het witwassen van geld, drugshandel en cybercriminaliteit) kan grotendeels worden teruggevoerd op de vroege media-aandacht rond cryptocurrency - in het bijzonder de beruchte Silk Road marktplaats.

Silk Road was een online zwarte markt die van 2011 tot 2013 actief was op het dark web en een platform bood voor het anoniem kopen en verkopen van illegale goederen en diensten met behulp van Bitcoin. De marktplaats was berucht om zijn betrokkenheid bij drugshandel, en de associatie tussen crypto en de illegale activiteiten van Silk Road droeg bij tot de negatieve reputatie van cryptocurrencies in de mainstream media.

De vermeende anonimiteit en decentralisatie van crypto's hebben geleid tot de vrees dat ze criminele activiteiten in de hand werken. Veel media richten zich vaak op opvallende gevallen van cryptogerelateerde misdrijven, wat het idee versterkt dat digitale activa vooral worden gebruikt door mensen die illegale activiteiten willen ontplooien en daarbij detectie willen vermijden.

Gegevens tonen aan dat crypto voornamelijk wordt gebruikt door gewone mensen

De realiteit is dat crypto voornamelijk door gewone mensen wordt gebruikt en bestaat als een legitiem instrument voor een verscheidenheid aan alledaagse transacties. Binance alleen al heeft meer dan 120 miljoen geregistreerde gebruikers. Zoals met elke opkomende (of bestaande) technologie, zullen criminelen deze altijd gebruiken voor snode doeleinden. Dat gezegd hebbende, illegale activiteiten omvatten slechts 0,15% van de cryptotransacties in 2021 - een daling ten opzichte van 0,62% in 2020 ondanks de exponentiële groei van de sector - en het witwassen van geld was goed voor 0,05%.

En geloof ons niet op ons woord. Dit zijn gegevens van Chainalysis, een onafhankelijk blockchain-analysebedrijf. De gegevens van Chainalysis worden vaak gebruikt door overheidsinstanties, waaronder het Federal Bureau of Investigation (FBI) van de Verenigde Staten, de Drug Enforcement Administration (DEA) en de Internal Revenue Service Criminal Investigation (IRS CI), evenals het National Crime Agency (NCA) van het Verenigd Koninkrijk, om cryptogerelateerde misdrijven te onderzoeken en te bestrijden.

In de traditionele fiatruimte wordt jaarlijks bijna 800 miljard tot 2 biljoen dollar witgewassen, wat neerkomt op ongeveer 2-5% van het mondiale bbp - zoals gerapporteerd door het Bureau voor drugs- en misdaadbestrijding van de Verenigde Naties (UNODC). Vergelijk dat met crypto, en het bedrag is slechts een kleine 0,03% daarvan. Criminelen houden niet van crypto, omdat het feit dat de transacties openbaar en permanent worden geregistreerd onderzoekers juist in staat stelt om hen op te sporen. In tegenstelling tot traditionele financiële onderzoeken maakt het transparante karakter van crypto het makkelijker om slechte actoren te identificeren.

Criminelen houden niet van transparantie

Blockchain is inherent transparant. Alle transactiegegevens worden vastgelegd in een openbaar grootboek. Iedereen kan op elk moment de hele codeketting onderzoeken. Het gebruik van crypto voor snode doeleinden laat een uitstekend gedocumenteerd spoor achter voor aanklagers om een veroordeling vast te leggen.

Europol en het Basel Institute on Governance hebben verklaard dat crypto de sleutel is om georganiseerde misdaad aan te pakken. Je kunt eenvoudigweg geen grote hoeveelheden geld verplaatsen zonder op te vallen. In feite blijven cryptobeurzen een van de belangrijkste bondgenoten in de strijd tegen criminele activiteiten. In 2021 hielp Binance bijvoorbeeld een cybercriminele organisatie op te rollen die 500 miljoen dollar aan ransomware-aanvallen witwaste.

Wetshandhavingsinstanties blijven een centrale rol spelen inde collectieve strijd tegen misdaad. Het verwerven van de vereiste middelen, vaardigheden en instrumenten, en nauwe samenwerking met cryptobedrijven, is een topprioriteit voor instanties wereldwijd. In de VS heeft het ministerie van Financiën om meer geld gevraagd voor het opsporen en bestrijden van cryptocriminaliteit, en het ministerie van Justitie en de FBI hebben speciale nationale taskforces voor de handhaving van cryptocurrency opgezet.

Bovendien heeft de Financial Action Task Force (FATF), de wereldwijde waakhond voor witwassen en financiering van terrorisme, normen voor virtuele activa uitgevaardigd die een afspiegeling vormen van die voor fiatmunten. Maar de tenuitvoerlegging is achtergebleven: van de 200 landen die de FATF-normen hebben onderschreven, hebben er slechts 19 de normen voor virtuele activa ingevoerd (stand maart 2023).

Conclusie:

Het idee dat crypto vooral een broeinest van illegale activiteiten is, wordt schromelijk overdreven. In feite is de overgrote meerderheid van de cryptotransacties en -investeringen legitiem en gericht op ‘real-world’ use cases die het potentieel hebben om de wereldeconomie te transformeren. De opkomst van blockchaintechnologie heeft nieuwe mogelijkheden geopend voor financiële innovatie, en cryptocurrencies zijn slechts één aspect van dit snel evoluerende landschap.

Van gedecentraliseerde financiering (DeFi) tot niet-fungibele tokens (NFT's), de potentiële toepassingen van crypto- en blockchaintechnologie zijn enorm en gevarieerd. We hebben nog maar een tipje van de sluier opgelicht van wat mogelijk is. Hoewel er zeker risico's en uitdagingen zijn, is het belangrijk om deze opwindende nieuwe technologie met een open geest en de bereidheid om te leren en zich aan te passen te benaderen om het potentieel voor positieve impact volledig te realiseren. We moeten ook de nodige veiligheidsmaatregelen nemen om slechte actoren te elimineren - iets waar geen enkel ecosysteem voor financiële diensten immuun voor is.

Feit: Crypto wordt voornamelijk gebruikt door gewone mensen. Uit onafhankelijke gegevens blijkt dat slechts 0,15% van de cryptotransacties betrekking heeft op illegale activiteiten. Als je een crimineel bent, heb je meer kans om gepakt te worden als je crypto gebruikt, dan wanneer je contant geld of het traditionele financiële systeem gebruikt.

Verder lezen

De mythe dat digitale activa geen intrinsieke waarde hebben

De mythe dat crypto inherent onveilig is

Over Binance

 

Binance is 's werelds toonaangevende blockchain ecosysteem en cryptocurrency infrastructuur provider met een financiële product suite die de grootste digitale activa uitwisseling in volume omvat. Vertrouwd door miljoenen wereldwijd, is het Binance platform gewijd aan het vergroten van de vrijheid van geld voor gebruikers, en beschikt over een ongeëvenaard portfolio van crypto producten en aanbiedingen, waaronder: handel en financiën, onderwijs, data en onderzoek, sociale goed, investeringen en incubatie, decentralisatie en infrastructuur oplossingen, en nog veel meer. Ga voor meer informatie naar: www.binance.com