Navbar logo new
Crypto Mythes - Ontkracht! Deel 4: Crypto is een Ponzi Scheme
Calendar11 May 2023
Thema: Crypto

Deze content werd aangeboden door ’s wereld grootste cryptobeurs Binance en weerspiegelt niet noodzakelijk de mening van de redactie.

Belangrijkste conclusies:

  • Een Ponzi Scheme is een eeuwenoude financiële zwendel waarbij het geld van nieuwe "investeerders" aan bestaande "investeerders" wordt gegeven als "winst". Uiteindelijk strijkt de oplichter het grootste deel of alle verzamelde fondsen op.
  • De bewering dat crypto een Ponzi schema is, is onjuist. Blockchain en cryptotechnologie zijn niet ontworpen als Ponzi-constructies en hebben echt nut. Incidentele projecten zonder scrupules kunnen werken als Ponzi Scheme, maar dit geldt evenzeer voor elke andere financiële sector.
  • Het label Ponzi Scheme wordt in de publieke opinie vaak ten onrechte gebruikt voor legitieme activa met een hoog risico.

Omdat blockchain nog een relatief nieuwe technologie is, zijn er veel onwaarheden en misvattingen rond crypto. Op het menu staat vandaag de veel voorkomende beschuldiging van een Ponzi Scheme, dus laten we in het onderwerp duiken en beginnen met het scheiden van feiten en fictie.

Myth4

Negatieve krantenkoppen over crypto zijn niets nieuws. Met name de term Ponzi Scheme wordt vaak gebruikt voor het hele cryptocurrency-ecosysteem. Als je deze beschuldigingen ooit voor waar hebt aangenomen is het tijd voor een ontmaskering!

In onze Crypto Mythes - Ontkracht! serie nemen we de meest voorkomende misvattingen onder de loep en laten we zien wat ze werkelijk zijn. Het is een belangrijk onderdeel van onze inspanningen om cryptokennis te bevorderen en het stigma op een van de grootste innovaties uit de recente geschiedenis af te schudden.

Het is cruciaal om de basisbeginselen grondig te begrijpen en kritisch na te denken, omdat dit mensen zal helpen cryptomunten beter te begrijpen en, uiteindelijk, te gebruiken. Tijd om enkele cryptomythes te ontkrachten!

Mythe: Crypto is een Ponzi Scheme.

Wat is precies een Ponzi-Scheme?

Een Ponzi Scheme is een vorm van financiële fraude waarbij eerdere investeerders worden betaald uit het geld dat door nieuwe investeerders wordt ingebracht, waardoor de schijn van winstgevendheid wordt bestendigd zolang er voldoende nieuwe slachtoffers bijkomen. In veel gevallen nemen de organisatoren niet de moeite om echte investeringen te doen en beperken zij zich tot het herverdelen van fondsen tussen hun "klanten". Dit model vertoont enige gelijkenis met een piramidespel, maar in tegenstelling tot een piramide hoeft een belegger bij een Ponzi geen anderen te werven.

Gewoonlijk belooft een Ponzi-schema een rendement op een later tijdstip. Sommige beleggers krijgen hun rendement, maar uiteindelijk stort het systeem in, waardoor de meeste beleggers hun kapitaal verliezen. Het systeem is genoemd naar Charles Ponzi, een oplichter die bekendheid verwierf met een van de beroemdste voorbeelden van oplichting in de VS.

De sleutel tot het ontkrachten van de huidige mythe is begrijpen dat een Ponzi Scheme geen hele activaklasse of sector kan omvatten. Het is gewoon een model om slachtoffers hun geld afhandig te maken, dat kan bestaan in elke beleggingsomgeving.

Er zijn natuurlijk voorbeelden van Ponzi-constructies in crypto in de begindagen van de technologie. OneCoin en Bitconnect waren twee van de grootste en bekendste gevallen. Maar de overgrote meerderheid van de meest beruchte Ponzies vond plaats in de wereld van de traditionele financiën. De miljardenfraudes van onder meer Bernie Madoff, R. Allen Stanford en Tom Petters waren vermomd als gewone beleggingsfondsen waarvoor makelaars om stortingen van fiatgeld vroegen. En toch noemen we niet alle beleggingsfondsen of de hele financiële industrie een Ponzi.

De technologie die cryptocurrencies aandrijft, bevat geen kenmerken die deze activaklasse inherent meer of minder vatbaar maken voor Ponzi-constructies. Het zijn malafide actoren - die in elke financiële hoek te vinden zijn - die beleggingsfraude creëren en aansturen door te azen op slecht geïnformeerde individuen.

Veel blockchainprojecten hebben een stevige technologische basis, sterke oprichtersteams en de wil om echte problemen op te lossen. Zelfs als ze perioden van volatiliteit kunnen doormaken, hebben hun activa een onmiskenbaar nut, waardoor ze levensvatbaar en waardevol zijn als technologie en als zakelijke ondernemingen. Het idee dat toonaangevende activa zoals BTC, ETH, BNB, en vele andere afhankelijk zijn van geld van nieuwe investeerders om early adopters uit te betalen, kan niet verder van de waarheid liggen en klinkt vreemd voor iedereen die begrijpt hoe de digitale economie werkt. Een algemene uitspraak doen dat "crypto een Ponzi Scheme is" is schromelijk reductief.

Dat gezegd hebbende, net als bij het vertrouwen in elk product of het investeren in elk actief, moet je bij crypto je eigen onderzoek doen om altijd weloverwogen en gezonde beslissingen te nemen.

Crypto's risicoprofiel

Loopt crypto nu een groter risico om verkeerdelijk gelabeld te worden als een Ponzi omdat het een risicovol activa is? Laten we eens kijken naar het risicoprofiel van crypto

Sommige onderzoekers merken op dat het risicoprofiel van crypto-activa (anders dan fiat-ondersteunde stablecoins), wanneer ze als een investering worden beschouwd, vergelijkbaar is met die van olieprijzen en technologieaandelen. Een studie uit 2022 van Coinbase Institute schrijft bijvoorbeeld twee derde van de daling van de cryptomarkten van vorig jaar toe aan verslechterende macrofactoren en slechts een derde aan de verzwakkende vooruitzichten voor cryptocurrencies zelf.

Hoewel het waar is dat de correlatie tussen digitale activa en aandelenmarkten nu over het algemeen groter is dan in de beginjaren van crypto, moeten we rekening houden met de bijdrage van risicovollere activa (bv. groeiaandelen) aan innovatie en economische groei. Deze markten zijn nog aan het rijpen, en het feit dat ze momenteel volatiel zijn, betekent niet dat deze activa geen positieve impact hebben op consumenten en de samenleving in het algemeen. De risico's van deze activa moeten op passende wijze worden beheerd zonder de verantwoorde concurrentie, keuze en innovatie te beperken.

Er lijken hier dus twee factoren te spelen die de crypto-als-Ponzi-mythe hebben opgebouwd. De eerste is dat crypto wordt gezien als een bijzonder riskant activum, en dat sommige mensen snel het Ponzi-etiket op dergelijke activa plakken zonder veel acht te slaan op de precieze betekenis van de term. Zoals gezegd, veel andere activa krijgen deze risicovolle reputatie niet, ondanks dat ze vergelijkbare risiconiveaus bieden.

Ten tweede kan onvoldoende risicobeheer er vaak toe leiden dat beleggers grotere verliezen lijden wanneer zij te maken hebben met riskantere activa. Dit gebeurt meestal wanneer onervaren retailbeleggers zich aangetrokken voelen tot projecten die slecht beheerd worden of zwakkere fundamenten hebben dan ze proberen voor te stellen. Crypto heeft een enorm potentieel voor innovatie, maar staat als activaklasse nog in de kinderschoenen en moet door beleggers op verantwoorde wijze worden behandeld.

Conclusie

We zullen vrijwel zeker beschuldigingen van Ponzi-systemen blijven zien tegen het ecosysteem van digitale activa. Maar voor iedereen die verstandig wil onderzoeken en investeren, kost het niet veel moeite om de misvattingen te doorzien. Er is een schat aan onaangeboord nut te ontdekken met projecten die wereldwijd een echte impact hebben. Je moet echter altijd op je hoede zijn voor potentiële zwendel, iets waar geen enkele sector immuun voor is. Hoewel crypto geen Ponzi-systeem is, zijn er nog steeds oplichters, net als in elke andere financiële sector.

Feit: Digitale activa hebben een breed scala aan gebruiksmogelijkheden, toepassingen en voordelen buiten beleggen. In de beleggingscontext is het risicoprofiel van cryptocurrencies vergelijkbaar met dat van andere "risicovolle activa."

Meer lezen: