Navbar logo new
Loomis Sayles: Voor China dreigt een Japan-scenario
Calendar12 Jun 2023
Thema: China
Fondshuis: Natixis

Na decennia van razendsnelle groei bevindt China zich nu in een situatie waarin het een verhoogd risico loopt op een economische stagnatie naar Japans model. China staat voor enorme uitdagingen, ziet Eric Spencer, Senior Equity Analyst bij vermogensbeheerder Loomis Sayles, onderdeel van Natixis Investment Managers.

Spencer schetst voor de Chinese economie een somber beeld. “China's binnenlandse problemen omvatten een snel vergrijzende bevolking en buitensporig hoge schulden van de vastgoedsector en lokale overheden. Wij denken dat deze laatste een groot risico vormt voor de groei en solvabiliteit op lange termijn.”

En daar blijft het volgens de aandelenstrateeg niet bij. “China is de grootste markt in de derde wereld en heeft te maken met een aantal kwesties met binnenlandse, maar ook wereldwijde gevolgen. Op wereldvlak zijn we gefocust op de voortdurende handelsoorlog met de Verenigde Staten en Europa, die het vermogen van China om toonaangevende technologie te ontwikkelen op lange termijn zou kunnen aantasten.”

Daarnaast houdt Spencer rekening met de militarisering van China. “Maar ook de dreiging die het land vormt voor Taiwan en zijn relatie met staten zoals Rusland, Iran en Noord-Korea.”