Navbar logo new
"Wij verkiezen het Belgische duurzaamheidslabel"
Calendar16 Jun 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: DNCA Investments
Image010

Romain Avice is al 15 jaar fondsbeheerder bij DNCA Finance. Hij kwam bij het SRI-team kort nadat Léa Dunand-Chatellet bij de vermogensbeheerder in Parijs was gekomen om dit departement mee te leiden. Naast de activiteit van extrafinancieel onderzoek voor alle activiteiten van DNCA Finance, is het duurzaamheidsdepartement ook verantwoordelijk voor het beheer van alle producten die voldoen aan de vereisten van artikel 9 van de Europese SFDR-wetgeving, en dus voor alle impactfondsen, die ongeveer 1,5 miljard aan activa onder beheer hebben (namelijk het flexibele fonds DNCA Invest Beyond Alterosa, het ecologische fonds DNCA Invest Beyond Climate, het multithematische fonds ODD DNCA Invest Beyond Semperosa dat belegt in Europe en het wereldwijde multithematische fonds ODD DNCA Invest Beyond Global Leaders, evenals enkele specifieke mandaten) . We stelden hem een paar vragen over duurzaam beleggen tijdens zijn recente bezoek aan Brussel.


Betekent ESG hetzelfde als duurzaam beleggen?


Romain Avice: "Beleggers halen deze acroniemen vaak door elkaar, maar ze betekenen niet hetzelfde. ESG (Environment, Social, Governance) zijn de analysepijlers die het mogelijk maken om een extrafinanciële analyse van een bedrijf uit te voeren, naast een traditionele financiële analyse. SRI (Socially Responsible Investment) betekent rekening houden met deze ESG-analyse bij het kiezen van posities. Om het concreter te zeggen: het is mogelijk om aan ESG te doen zonder aan duurzaam beleggen te doen, maar het is niet mogelijk om aan duurzaam beleggen te doen zonder aan ESG-analyse te doen".


Vertrouwt u op externe gegevensleveranciers?


R.A.: "Nee, want we willen controle hebben over de kwaliteit van de analyse, ook al kost dat veel tijd en energie. Het is een beetje zoals het blind volgen van de koop- en verkoopaanbevelingen van een externe broker bij het beheer van onze fondsen, zonder onze eigen analyse te doen. Bij DNCA Finance zijn we een team van ongeveer tien mensen met duizend bedrijven in ons model, waarvan er ongeveer 700 actief worden gevolgd. Elke analist zal dus verantwoordelijk zijn voor het updaten van de gegevens en de algemene beoordeling van deze bedrijven, waarbij ze hun werk uitsluitend baseren op informatie die door de bedrijven wordt verstrekt (jaarverslagen, ontmoetingen met managementteams, beleggersdagen, enz. Ten slotte hebben we ook een beleid van proactief engagement (als we een verslechtering van bepaalde indicatoren opmerken) en reactief engagement (als er negatief nieuws in de pers verschijnt) met de aandelen in onze portefeuille".


Wat zijn de verschillen tussen een duurzaam fonds en een impactfonds?


R.A.: "Beleggers halen deze producten vaak door elkaar. Een duurzaam fonds is een SRI-fonds dat voldoet aan de vereisten van artikel 8 van de Europese SFDR-wetgeving, en zal daarom een beleid hebben om bedrijven te selecteren op basis van risico door middel van ESG-analyse. Impactfondsen zullen veeleisender zijn, om te voldoen aan de vereisten van artikel 9, met de wens om een positieve bijdrage te leveren aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG's, het kader dat DNCA Finance heeft gekozen ) door middel van de producten en diensten die ze aanbieden. Artikel 9-fondsen zullen daarom niet alleen beleggen in bedrijven met een goede ESG-rating en een goede controle van duurzaamheidsrisico's. Deze fondsen kunnen ook af en toe rapporten indienen om de voordelen van hun investeringen te meten".


Zal dit invloed hebben op de bedrijven die in de fondsen kunnen worden opgenomen?


R.A.: "Dat klopt. Een goed voorbeeld is de luxesector, waar de ESG-ratings over het algemeen goed zijn, met goede praktijken en de bereidheid om hun voetafdruk te verkleinen op het gebied van CO2-uitstoot of het beheer van hun inkoop. Bedrijven die actief zijn in deze sector zijn daarom perfect geschikt voor opname in een Artikel 8-fonds. Tegelijkertijd voldoen de producten en diensten niet aan de 17 SDG's en kunnen deze bedrijven daarom niet worden opgenomen in een artikel 9-fonds dat het VN-kader en omzetgeneratie als bijdrage-indicator heeft gekozen".


Hoe zou u een impactbedrijf typeren?


R.A.: "Om te worden opgenomen in onze artikel 9-fondsen moet een bedrijf ook kunnen aantonen dat het een voorsprong heeft op zijn concurrenten en klanten (additionaliteit) en tegelijkertijd een positieve bijdrage levert aan de SDG's. Het moet ook hebben aangetoond dat het van plan is om de SDG's positief te benaderen (bijvoorbeeld in zijn bedrijfsstrategie en investeringen) , wat helpt om greenwashing en het gebruik van onbedoelde maatregelen door bedrijvente voorkomen. Er moeten investeringen worden aangekondigd die gericht zijn op het creëren van financiële waarde om de strategie levensvatbaarte maken. Tot slot moet het bedrijf cijfers leveren waarmee we de bijdrage van onze investering kunnen meten".


Hoe kan greenwashing worden vermeden bij duurzaam beleggen?


R.A.: "Er zijn grofweg twee soorten greenwashing. Dat van beursgenoteerde bedrijven die zich duurzamer willen voordoen dan ze echt zijn; en dat van beheermaatschappijen die hun klanten producten willen voorschotelen die minder duurzaam zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Het belangrijkste wapen in de strijd tegen dit fenomeen is regeldruk en transparantie, zodat klanten bij aankoop weten of ze een groen of een grijs product kopen".


Hoe maakt u een keuze uit het hele aanbod duurzame producten?


R.A.: ”Men mag nooit 100% vertrouwen op de mooie woorden van managementbedrijven. Men moet de documentatie volgen die fondsen volgens Artikel 8 of Artikel 9 verplicht zijn te presenteren aan beleggers, en kijken naar de periodieke rapporten die de inhoud van de portefeuilles gedetailleerd weergeven. Als deze informatie niet beschikbaar is, is dat meestal een slecht teken. Van alle beschikbare labels op de markt is het label Towards Sustainability van Febelfin duidelijk het label dat onze voorkeur geniet en het meest veeleisend is in Europa, met sterke sectorale uitsluitingen (fossiele brandstoffen, wapens, enz.)".


Romain avice