Navbar logo new
De mijnbouw ETF van VanEck Global doorbreekt de mijlpaal van 500 miljoen USD belegd vermogen
Calendar18 Jul 2023
Thema: Grondstoffen
Fondshuis: VanEck

• Uniek: De VanEck Global Mining UCITS ETF is de enige ETF in Europa die zich richt op mijnbouwbedrijven uit geïndustrialiseerde en opkomende landen.
• De industrie van de toekomst: Metalen en mineralen zijn belangrijke grondstoffen voor nieuwe technologieën

Amsterdam, 17 juli 2023 – De VanEck Global Mining UCITS ETF van asset manager VanEck heeft een fondsvolume van 500 miljoen Amerikaanse dollar bereikt. De ETF is de eerste en momenteel ook de enige in Europa die wereldwijde toegang biedt tot metaal- en mijnbouwaandelen uit ontwikkelde en opkomende markten.

"De afgelopen jaren is de vraag naar bepaalde metalen gestegen, terwijl het aanbod beperkt bleef. Er is veel vraag naar de beperkte metaalreserves van mijnbouwbedrijven wereldwijd," zegt Martijn Rozemuller, directeur van VanEck Europe. "Maar er is tevens een aanbodtekort: Net wanneer we meer koper, lithium, staal en andere metalen nodig hebben, zijn ze niet beschikbaar. Helaas is bijvoorbeeld de overgang naar hernieuwbare energie - en dus ook de energiezekerheid - afhankelijk van deze metalen."

"Omdat er voor de decarbonisatie in de toekomst zeer veel grondstoffen nodig zijn, maar sommige grondstoffen relevanter zullen zijn dan andere, hebben we ook besloten om een meer toekomstbestendige en duurzame index te gebruiken, door bedrijven uit te sluiten die meer dan 50% van hun inkomsten uit steenkool halen", zegt Dominik Schmaus, senior productmanager van VanEck Europe.

Met de VanEck Global Mining UCITS ETF kunnen beleggers zeer gediversifieerd beleggen in momenteel meer dan 120 van 's werelds grootste mijnbouwbedrijven, die voorzien in de groeiende wereldwijde vraag naar grondstoffen en deze leveren voor duurzame technologieën.

De ETF volgt de S&P Global Mining Reduced Coal Index. Deze index omvat bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten, die zich voornamelijk bezighouden met de winning van metalen en mineralen. De accumulerende ETF wordt elk kwartaal opnieuw gewogen en de lopende kosten (TER) zijn 0,50 procent per jaar.

Vaneck global mining etf