Navbar logo new
Ebury: Fed verschuift naar afwachtende aanpak
Calendar30 Jul 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Ebury

De aankondiging van de FOMC in juli ging volgens het script, met de Fed die een verhoging van 25 basispunten leverde, terwijl ze zich onthield van het toezeggen van toekomstige beleidsmaatregelen.

Bij een unanieme stemming verhoogde de Federal Reserve woensdag de tarieven naar een bereik tussen 5,25-5,50%, in lijn met de nog steeds hoge inflatie in de VS en een sterke arbeidsmarkt. De verklaring was grotendeels onveranderd ten opzichte van de vergadering in juni, hoewel opmerkelijk genoeg de beoordeling van de economische activiteit werd opgewaardeerd. De Fed verwacht nu een 'matige' expansie van de Amerikaanse economie dit jaar, tegenover de 'bescheiden' groei die werd verwacht bij de vorige vergadering. Inderdaad, het comité heeft nu zijn oproep tot een Amerikaanse recessie op middellange termijn, die loopt tot 2025, laten varen, wat wij zien als een nogal opmerkelijke optimistische wending.

Wat de inflatievooruitzichten betreft, merkte voorzitter Powell op dat er vooruitgang was geboekt in het bereiken van het doel van 2%, hoewel er nog een 'lange weg te gaan' is. Hij zei ook dat de voorwaarden nog niet aanwezig waren voor een aanhoudende terugkeer naar 2%, hetgeen suggereert dat de Fed wacht op een grotere matiging van de economische activiteit en een verdere versoepeling van de arbeidsmarkt, voordat het vertrouwen uitspreekt over de inflatievooruitzichten. Powell verwelkomde de misslag van de CPI in juni, wat de grootste wekelijkse verkoop van de Amerikaanse dollar sinds november had veroorzaakt, maar hij liet duidelijk merken niet te euforisch te zijn, zeggende dat dit 'slechts één rapport' was.

Inflatie amerika

Hoewel de verbeterde economische beoordeling van de Fed misschien kan worden gezien als een argument voor extra renteverhogingen, heeft Powell zich, zoals we hadden verwacht, noch verbonden, noch de deur volledig gesloten, voor verdere verstrakking. Tijdens zijn persconferentie merkte Powell op dat het 'mogelijk' is dat de Fed bij de volgende vergadering in september de tarieven opnieuw zou kunnen verhogen, hoewel hij ook benadrukte dat hetzelfde geldt voor geen verandering. Inderdaad, hij zei expliciet dat de huidige omgeving er niet één is waarin de Fed zou willen zorgen voor 'veel vooruitlopende begeleiding'. Dit verschuift het comité effectief naar een aanpak die afhankelijk is van de gegevens en die degenen die de tarieven vaststellen een zekere flexibiliteit biedt met betrekking tot toekomstige beleidsmaatregelen.

Wij zien deze geheel afwachtende aanpak als de juiste houding in de huidige omgeving. Hoewel we bemoedigende vorderingen hebben gezien op inflatiegebied, kunnen de leden van het comité zich beraden terwijl ze wachten op meer bewijs van een matiging in prijzen en een afname van de economische activiteit, voordat ze nog een renteverhoging doen, of een einde maken aan de verhogingscyclus. Het is bijna twee volle maanden voor de volgende FOMC-vergadering in september, tegen die tijd zullen de leden zowel de CPI-rapporten van juli en augustus hebben ontvangen, als de PCE-inflatiegegevens voor juli. Dit kan genoeg bewijs zijn voor de Fed om een duidelijkere indicatie te geven van hun aanstaande beleidsplannen bij de volgende vergadering.

De financiële markten reageerden op woensdag relatief gematigd op de aankondiging. We zagen wel een bescheiden verkoop van de Amerikaanse dollar, hoewel de omvang van de daling relatief beperkt was, met een daling van de USD-index van niet meer dan ongeveer een derde van een procent onmiddellijk na de beslissing. We denken dat deze reactie deels kan worden toegeschreven aan Powell's opmerkingen over renteverlagingen. Hij verzette zich sterk tegen de marktverwachtingen voor lagere rente in het eerste kwartaal van 2024, waarbij hij met zekerheid zei dat de Fed 'een heel jaar' vanaf nu een oordeel zou vellen over verlagingen. Met andere woorden, de Fed verwacht momenteel geen renteverlagingen tot de vergadering in juli 2024, op zijn vroegst. Dit is een mismatch ten opzichte van futures, die de eerste verlaging in maart 2024 blijven inprijzen.

Cours dollar

De FOMC-aankondiging van woensdag heeft onze visie op het beleid van de Fed of de Amerikaanse dollar niet veranderd. Wij geloven dat de verhoging in juli de laatste zal blijken te zijn, met de Fed die een pauze inlast voor minstens de volgende reeks vergaderingen, voordat het op enig moment in medio 2024 begint met het verlagen van de rente. Futures blijven een kans van ongeveer 40% inprijzen op nog een verhoging tegen november, hoewel de reactie op de markten suggereert dat de meeste beleggers geloven dat de cyclus voorbij is. Het valt nog te bezien of de FOMC in september expliciet het einde van de verhogingscyclus zal aankondigen. Wij vermoeden van niet, hoewel er misschien wel wordt gehint dat er geen renteverhogingen meer komen. Hoe dan ook, wij denken dat de Fed zowel de verhogingscyclus zal beëindigen, als de eerste verlaging zal doorvoeren, eerder dan de meeste van zijn belangrijkste concurrenten. Dit zou op middellange termijn een neerwaartse druk op de dollar moeten uitoefenen en ondersteunt onze visie op een algemeen zwakkere greenback over onze prognosehorizon.