Navbar logo new
LGIM: Stijging Amerikaanse faillisementen doet vrees voor recessie toenemen
Calendar03 Aug 2023
Thema: Macro
Fondshuis: LGIM

Het aantal faillissementsaanvragen in de Verenigde Staten is dit jaar omhooggeschoten, net als voor de recessies van 2001, 2008 en 2020. Dat blijkt uit een dataset van Bloomberg, die fungeert als een indicator voor aankomende schuldherschikkingen bij bedrijven en voor afschrijvingen van slechte leningen door banken.

Amerikaanse werkloosheid

In eerste instantie vermoedde LGIM dat de indicator een vertekend beeld gaf. “We dachten dat vooral de kleinste bedrijven failliet gingen, als een vertraagd effect van frauduleuze leningen tijdens de pandemie.”

Maar dat bleek niet te kloppen. “Het aantal faillissementen zou op een grotere onrust in de economie moeten wijzen dan als je ook zou rekening houden met het aantal medewerkers of de verkoopcijfers”, zegt James Carrick, econoom bij vermogensbeheerder LGIM.

“Maar uit de data over de activa en de schulden van de bedrijven die het faillissement aanvragen, blijkt dat de gerapporteerde mediaanschuld van deze bedrijven niet alleen is toegenomen sinds begin dit jaar, maar ook dat het niveau vergelijkbaar is met de afgelopen twintig jaar en de bijhorende recessies. De faillisementen treffen dus niet voornamelijk de kleinere bedrijven.”

Median liabilities us companies

Carrick besluit uit de Bloomberg-index wel dat het stijgende aantal faillisementsaanvragen en de groter wordende mediaanschuld van deze bedrijven het recessierisico aanwakkeren, doordat de kredietvoorwaarden krapper worden en de economische groei afzwakt. Banken zijn immers voorzichtiger geworden in het verstrekken van leningen aan bedrijven.

Bij de vorige recessie drie jaar geleden resulteerde de stijging van de faillissementsindex van Bloomberg in slechts een beperkte toename van afschrijvingen van slechte leningen, dankzij de enorme ondersteuning op monetair en budgettair vlak.

Maar deze keer is het anders: het beleid wordt niet versoepeld, maar juist strenger. De toename van de faillisementsaanvragen reflecteert de pijn van de hogere rentes. De afgelopen tien jaar is de uitgifte van leveraged loans door bedrijven die al een aanzienlijke schuld hebben, massaal toegenomen. De rente op dit soort leningen beweegt typisch mee met de rente van de Fed, die dit jaar met 5 procentpunten steeg.

Carrick verwacht daarom dat de werkloosheidscijfers eerst verder moeten stijgen om te inflatie in te dammen. “Optimisme is misplaatst. De recessie zal binnenkort van start gaan. Wees daarom voorzichtig met riskantere beleggingen.”

Corporate distress