Navbar logo new
Biodiversiteit beschermen en vervolgens regenereren
Calendar16 Aug 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Pictet
Pictet brand logo

Interview van de maand: Gabriel Micheli (fondsbeheerder Pictet-Regeneration)


De lancering van een nieuwe thematische strategie door Pictet Asset Management is altijd een gebeurtenis, aangezien de Zwitserse fondsbeheerder er in het verleden al een groot aantal heeft uitgebracht en de rest van de sector mee op sleeptouw heeft genomen. Ter gelegenheid van de lancering van de strategie van Pictet-Regeneratie hadden we onlangs de gelegenheid om te luisteren naar de leadmanager, Gabriel Micheli, tijdens zijn bezoek aan Brussel.


Kunt u ons een kort overzicht geven van deze nieuwe strategie?


Gabriel Micheli: "Het is de ambitie van Regeneration om te investeren in bedrijven waarvan de goederen en diensten de negatieve gevolgen voor de biodiversiteit helpen beperken of zelfs regenereren. Dit is een wereldwijde strategie, geconcentreerd op een vijftigtal aandelen, met een rendement dat naar verwachting dat van de MSCI World index zal overtreffen dankzij de positionering op groeitrends op lange termijn. In de portefeuille staan small- en mid-caps op de eerste plaats, hoewel we ook een aantal grote namen in onze top tien hebben. Pictet-Regeneration wil ook een positieve impact genereren en voldoet daarmee aan de eisen van artikel 9 van de Europese SFDR-wetgeving.”


Waarom lanceert u dit thema vandaag?


G.M.: ”Pictet-Regeneration borduurt verder op onze andere duurzame strategieën, als antwoord op de grootste uitdaging waar de mensheid op deze planeet vandaag de dag voor staat. Biodiversiteit is de planetaire grens die momenteel het meest onder druk staat door menselijke activiteiten, met schattingen die wijzen op een verlies van 70% van het aantal wilde dieren in de wereld in de afgelopen vijftig jaar. Het bewustzijn groeit nu, vooral sinds de COP15 over biodiversiteit in Montreal in december 2022".


Zijn er voldoende gegevens beschikbaar?


G.M.: "Vanuit het oogpunt van regelgeving zal de druk op bedrijven steeds groter worden, omdat ze veel meer informatie zullen moeten vrijgeven over hun impact op de biodiversiteit. Bedrijven beginnen zelfs teams van experts op dit gebied aan te nemen, zodat ze gemakkelijker kunnen reageren op vragen uit de financiële wereld. Wij zijn nu de eerste generatie die het belang van het probleem inziet en de manier wil veranderen waarop bedrijven met hun omgeving omgaan".


En combineert u dit regeneratieve aspect met een sociale benadering?


G.M.: "Pictet-Regeneration is ook van plan om een sociale invalshoek te kiezen in zijn beleggingsstrategie, omdat het niet mogelijk zal zijn om een gezond leven en een betere biodiversiteit op deze planeet te hebben als dit ten koste gaat van het welzijn van een deel van de bevolking, met name in ontwikkelingslanden. Solide sociale fundamenten zijn essentieel voor de ontwikkeling van deze regeneratieve economie".


Op welke thema's zal de strategie zich in de praktijk richten?


G.M.: ”Ons beheerde vermogen is verdeeld over vijf grote luiken. NARROW omvat thema's als elektrificatie, verbetering van industriële efficiëntie en simulatiesoftware. Dit is de sector waarin momenteel de meeste kansen liggen en die goed is voor meer dan 40% van het beheerde vermogen. Het op één na grootste luik is LOOP, met 22% van de uitstaande bedragen, gericht op thema's als recycling en afvalverwerking. De derde is EMPOWER (16%), dat zich richt op inclusiekwesties (opleiding, microfinanciering, steun voor kmo's). Het vierde luik is RENEW (11%), dat zich vooral richt op de productie van hernieuwbare energie en biologische hulpbronnen. Tot slot is SLOW (4%) een kleiner segment qua kansen, gericht op bedrijven die actief zijn in intelligente consumptie, zoals tweedehandsplatforms of verhuurdiensten".


Hoe verschilt regeneratie van circulariteit?


G.M.: "Ongeveer 90% van het verlies aan biodiversiteit houdt tegenwoordig verband met de winning of productie van natuurlijke hulpbronnen. Tegelijkertijd hergebruiken we slechts 9% van de grondstoffen die we produceren. Het vergroten van circulariteit is daarom een integraal onderdeel van een strategie als Pictet-Regeneration en vertegenwoordigt ongeveer twee derde van onze activa (via de NARROW, SLOW en LOOP luiken). RENEW en EMPOWER maken de strategie compleet, gericht op regeneratie met een positieve sociale impact. Deze twee sectoren zijn momenteel goed voor slechts 30% van het beheerde vermogen, maar de verwachting is dat de groei in deze gebieden veel sneller zal gaan. Voor al deze zakken verwachten we de komende jaren een jaarlijkse omzetgroei van meer dan 10%, relatief onafhankelijk van de economische cyclus".


Kunt u enkele voorbeelden geven van de bedrijven die in de portefeuille zullen worden opgenomen?


G.M.: "Copart (SLOW) is een Amerikaanse groep die een platform biedt voor de verkoop van tweedehandsvoertuigen en reserveonderdelen, met een marktkapitalisatie van meer dan 40 miljard dollar. De Groep is een duopolie in zijn markt, met een uitstekend management en een waardering die aanzienlijk is genormaliseerd sinds de pieken die in 2021 werden bereikt. Bank Rakyat (EMPOWER) is een andere kernpositie van ons fonds, een Indonesische bankgroep die gespecialiseerd is in de financiële inclusie van de plattelandsbevolking door middel van microfinancieringsleningen aan kleine bedrijven, en die ook gepositioneerd is in een wereldwijde hotspot voor biodiversiteit. Er moet worden opgemerkt dat zelfs de meest deugdzame bedrijven vandaag de dag de oorzaak zijn van een groot aantal externaliteiten, en zelfs de bedrijven waarin wij investeren zijn nog niet zover dat ze een nulimpact hebben op de biodiversiteit. Onze ambitie is echter om aanwezig te zijn wanneer deze bedrijven met een positieve impact beginnen op te komen".