Navbar logo new
Zoom op Fondsen: Obligatiefondsen
Calendar28 Aug 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Rothschild & Co
Rotschild co am

Door de verkrapping van het monetaire beleid in de ontwikkelde landen zijn de rentevoeten de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Obligatiefondsen zijn opnieuw een aantrekkelijk alternatief geworden voor beleggers die op zoek zijn naar rendement in combinatie met het nemen van gematigde risico's.


Sinds het begin van 2022 worden de centrale banken van de belangrijkste ontwikkelde landen geconfronteerd met een snel stijgende inflatie, vooral door de sterke vraag naar goederen en diensten in de nasleep van de pandemie en door de stijging van de grondstoffenprijzen (voedsel en energie) na de Russische invasie in Oekraïne. Deze aanpassing van de beleidsrente door de grote centrale banken heeft geleid tot een van de zwaarste correcties op obligatiebeleggingen in 2022.


Beleggingsstrategie


Na deze correctie liggen de rendementsvooruitzichten voor alle obligatieklassen nu op niveaus die in vele jaren niet meer zijn gezien en zijn ze opnieuw een voor de hand liggend alternatief geworden voor de aandelenmarkten, vooral omdat deze laatste opkrabbelen uit een relatief gunstig eerste halfjaar met waarderingen die in sommige segmenten zelfs weer bijzonder hoog zijn geworden.


Bovendien zijn er nu een aantal aanwijzingen dat de centrale banken in de ontwikkelde landen bezig zijn om hun economieën naar een zachte landing te brengen en tegelijkertijd de inflatiedruk onder controle te houden, en dat ze zelfs kunnen overwegen om hun belangrijkste rentetarieven vanaf volgend jaar te verlagen als de recessie begint door te zetten.


Na een aantal jaren van extreem lage rentevoeten en moeilijke omstandigheden voor het genereren van rendement op de obligatiemarkten, zullen fondsbeheerders de komende jaren aantrekkelijkere rendementen kunnen behalen. In dit artikel bekijken we enkele obligatiestrategieën die gunstige vooruitzichten lijken te bieden voor de komende maanden.


Vaste looptijd


Vermogensbeheerders bieden de laatste maanden steeds meer producten met een vaste looptijd aan. De aantrekkingskracht van deze strategieën is duidelijk voor particuliere beleggers die op zoek zijn naar rendement en een beperkt risico. Deze producten selecteren bedrijfsobligaties en houden ze aan tot de vervaldatum van het fonds. Voor een fonds dat in 2028 vervalt, bestaat de portefeuille uit emissies die tussen 2027 en 2028 worden afgelost.


Door geen direct aangehouden emissies door te verkopen, kunnen beheerders de portefeuille volledig immuun maken voor marktrisico's terwijl ze elk jaar aantrekkelijke rendementen uitkeren. Looptijdfondsen zijn bijzonder aantrekkelijke alternatieven wanneer de rente op bedrijfsobligaties sterk is gestegen en het einde van de crisis in zicht is. Verschillende producten zijn nog bezig met het ophalen van gelden (voordat ze worden gesloten voor nieuwe inschrijvingen), waaronder R-co Target 2028 IG (ISIN: FR001400BU49) of Oddo BHF Global Target 2028.


Bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit


Wat bedrijfsobligaties betreft, zijn specialisten over het algemeen relatief voorzichtig over de vooruitzichten voor high-yield obligaties, omdat de waarde van deze emissies nog steeds pieken in volatiliteit kan vertonen als een economische recessie de wanbetalingspercentages snel doet stijgen. Omgekeerd lijken investment grade obligaties in Europa betere vooruitzichten te bieden, vooral omdat de rendementen op deze activaklasse nauwer zijn gecorreleerd met de vooruitzichten voor staatsschulden. We hebben niet minder dan vijf producten met een hoge rating van Morningstar in onze tabel opgenomen.


In dit segment wordt over het algemeen de voorkeur gegeven aan achtergestelde emissies door Europese banken, omdat zij niet te maken hebben met de problemen die verschillende Amerikaanse instellingen hebben getroffen. Ze hebben hun kapitaalbasis aanzienlijk verhoogd sinds de grote financiële crisis van 2008, hebben weinig blootstelling aan de vastgoedsector en hebben een brede en gediversifieerde basis van bankdeposito's. Rothschild & Co Asset Management biedt sinds enkele maanden een specifiek product aan in dit marktsegment: R-co Conviction Subfin (ISIN: FR00140060Y5).


Groeilandenobligaties


Nu de rente in de VS terugvalt, zouden de vooruitzichten voor groeilandenactiva ook moeten verbeteren. In het verleden was een goed instappunt voor deze activaklasse de piek in de belangrijkste rentevoet van de Amerikaanse Federal Reserve. De afnemende prestaties van de greenback ten opzichte van opkomende valuta's is een ander aantrekkelijk instapmoment voor beleggers, net als het toenemende groeiverschil met ontwikkelde landen.


Tot slot kunnen beleggers zich ook wenden tot obligatiestrategieën, die de mogelijkheid bieden om in alle obligatiebeleggingscategorieën te beleggen en zich te richten op de segmenten die in de huidige omstandigheden de beste vooruitzichten bieden. Op dit gebied probeert een product als DNCA Invest Alpha Bonds zo weinig mogelijk gecorreleerd te zijn met de financiële markten, met name door te beleggen in converteerbare obligaties. Dit product behaalde een rendement van 6% tijdens het zeer moeilijke jaar 2022 dankzij een voorzichtige positionering (negatieve duration, inflatiegekoppelde obligaties).