Navbar logo new
MFS: Meer focus op langlopende obligaties
Calendar26 Sep 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: MFS

Vermogensbeheerder MFS voorziet nog steeds dat de VS in een recessie belandt, al zal het om een milde variant gaan. Dit, in combinatie met de renteontwikkelingen, noopt MFS ertoe om meer langlopende obligaties uit verschillende landen toe te voegen aan haar wereldwijde obligatieportefeuille.

Dit stelt Pilar Gomez-Bravo, beleggingsstrateeg bij MFS in het rapport ‘Fixed income under the spotlight’.

“We werken al enige tijd vanuit het basisscenario dat de VS in een dip terechtkomt. Enkele leidende economische indicatoren zien er niet goed uit en de geldvoorraad in zowel de VS als in Europa is inmiddels fors gedaald. En daarbij komen ook nog de renteverhogingen. De New York Federal Reserve Banks’ recessie-indicator, die de kans op een recessie in de komende twaalf maanden inschat, staat op een maar liefst 71%”, aldus Gomez-Bravo.

Overigens kan een milde recessie volgens haar zomaar omslaan in een zware recessie. “Als de Fed en andere centrale banken doorgaan met renteverhogingen zonder dat het een echt effect heeft op de reële economie en de inflatie, wordt het risico groter dat er iets knapt met een diepere recessie tot gevolg.”

MFS heeft daarom besloten om haar obligatieportefeuilles geleidelijk hieraan aan te passen. Gomez-Bravo: “Wij hebben de overweight-positie en looptijden in verschillende markten aangepast aan dit onzekere klimaat. Dit hebben we onder meer gedaan in de VS maar ook in delen van Europa waaronder Zweden.”