Navbar logo new
Vooruitzichten voor geavanceerde economieën vierde kwartaal 2023 : Nog geen zorgen...
Calendar28 Sep 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Triodos

Door Joeri de Wilde, Beleggingsstrateeg bij Triodos Investment Management

De belangrijkste geavanceerde economieën vertragen geleidelijk, maar er is geen brede consensus over de uiteindelijke bestemming. Nogal wat economen zijn ervan overtuigd dat dit slechts een terugkeer is naar het normale niveau van voor de pandemie. Wij delen die mening echter niet, omdat we nog steeds een negatief effect verwachten van de felle monetaire verkrapping in de toekomst, met als hoogtepunt milde recessies in de VS en het VK in 2024.

We handhaven ons licht offensieve allocatiebeleid

Aandelen: overwogen blijven

Onze voorkeur is gebaseerd op verschillende ontwikkelingen: Ten eerste waren de bedrijfswinsten in het tweede kwartaal opnieuw (veel) beter dan verwacht en wereldwijd zijn de opwaartse herzieningen van toekomstgerichte ramingen van de winst per aandeel nog steeds groter dan de neerwaartse herzieningen. Ten tweede naderen we het einde van de renteverhogingscyclus van de centrale banken, nu de Fed klaar is en de ECB na de zomer waarschijnlijk zal pauzeren. Ten derde blijven de binnenkomende wereldwijde economische cijfers opwaarts verrassen, waardoor veerkracht op de korte termijn waarschijnlijk is. Ten vierde is het beleggerssentiment neutraal, wat betekent dat er geen tegendraads signaal is van buitensporig optimisme. En tot slot heeft de onrust in de bankensector in maart onze overtuiging bevestigd dat de beleidsmakers vastbesloten zijn om in te grijpen en 'groots uit te pakken' voordat een opkomende financiële stress escaleert tot een echte crisis.

Obligaties: consequente onderweging

Voor staatsobligaties uit de eurozone zijn de overwegingen van de ECB met betrekking tot financiële stabiliteit voor ons altijd de belangrijkste reden geweest om te vermoeden dat de scherpe stijging van de rente sinds begin 2022 in 2023 voor een deel zou worden omgebogen. De ECB wil zeker voorkomen dat de spreads tussen de Zuid-Europese landen en de Duitse Bund aanzienlijk toenemen. Dit was voor ons een reden om een lagere beleidsrente te verwachten dan de markten hadden ingeschat. Nu we onze prognose voor de beleidsrente hebben verhoogd en de markten een lagere eindrente beginnen in te calculeren, zijn we in grote lijnen in lijn met de marktprijzen. Daarom hebben we een neutrale duratie. Toch kan de hoge rente in de toekomst tot financiële problemen bij bedrijven leiden, waardoor het aantal downgrades mogelijk toeneemt. Wij blijven daarom de voorkeur geven aan namen van hoge kwaliteit.,