Navbar logo new
Columbia Threadneedle: Fed en BoE verlagen rente in 2024 met 2%
Calendar04 Oct 2023
Thema: Macro

"Centrale banken vertellen ons dat de rentes langer hoog zullen blijven, maar ik verwacht juist forse rentedalingen in 2024”. Dat zegt Steven Bell, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Columbia Threadneedle in zijn wekelijkse commentaar ‘Interest rates: higher for longer or big cuts in 2024?’.

Volgens Bell komt die ‘hawkish’ toon van centrale banken op een moment dat ze zelf toegeven dat de rentes dicht bij hun piek zijn. “Centrale banken hebben collectief gefaald om de stijgende inflatie in toom te houden toen de pandemie ten einde liep en de invasie van Oekraïne begon; men dacht toen dat de inflatiedruk tijdelijk zou zijn. Nu is het de desinflatie die de centrale banken proberen goed in te schatten.”

De grondstofprijzen zijn een duidelijk voorbeeld, zegt Bell. “De Bloomberg Commodity Price Index is met een enorme 24% gedaald sinds de piek van afgelopen juni. En de index daalt verder, ondanks de recente stijging van de olieprijs. Uiteraard kijken centrale banken naar de kerninflatie, exclusief voedsel en energieprijzen, maar grondstoffen hebben een indirecte impact op sectoren als transport en restaurantprijzen. De omvang van deze daling zal zeker een effect hebben.”

Bovendien, zegt Bell, is de situatie op de arbeidsmarkt ook weer aan het veranderen. “Na de pandemie zorgden de enorme tekorten op de arbeidsmarkt voor forse loonstijgingen. En al stijgt de werkgelegenheid in veel ontwikkelde markten nog, het tempo neemt af en het aanbod van werknemers neemt toe, onder meer door immigratie.”

Bell verwacht dat de Federal Reserve de rente begin komend jaar zal verlagen en dat de Bank of England kort daarna dit voorbeeld volgt. “De ECB zal als laatste een rentestap nemen, al zal de precieze timing van de economische indicatoren afhangen. In de VS en het VK zal de rente in 2024 met 2% dalen. De ECB zal daar iets onder blijven.”