Navbar logo new
Wekelijkse grafiek Fidelity: keerpunt voor de obligatiemarkt nog niet bereikt
Calendar07 Oct 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Fidelity

Particuliere beleggers en vermogensbeheerders vervangen de centrale banken als kopers van Amerikaanse staatobligaties. Dit verhoogt de druk op obligaties met een langere looptijd, zeker nu er sprake is van een golf aan nieuwe uitgiftes. Dit stelt Steve Ellis, CIO van Fidelity, aan de hand van de wekelijkse grafiek van de vermogensbeheerder.

Het feit dat staatobligaties recent en masse van de hand werden gedaan, heeft de markten versteld doen staan. “Het is ongebruikelijk dat het Amerikaanse begrotingstekort omhoogschiet in de late fase waarin de conjunctuur zich bevindt. Het oplopende begrotingstekort zorgt ervoor dat er meer staatsobligaties en zeer kortlopende staatspapier voorhanden komen”, aldus Ellis.

De afgelopen maand kenmerkte zich door het hoge aantal nieuwe uitgiftes. Ellis waarschuwt dat onder andere de verschuiving in het type beleggers gevolgen heeft voor 10-jaars- en ander langlopend-papier.

“Al met al dienen obligaties momenteel niet als diversificatiemiddel voor aandelen. Er zal altijd vraag naar blijven maar daar hangt momenteel een behoorlijk prijskaartje aan. Hoewel we nog steeds afstevenen op een economische krimp die inhakt op de inflatie, zijn we er nog niet”, stelt Ellis.

Obligatierendementen