Navbar logo new
ING-beleggersbarometer: Obligaties voor het eerst sinds 2012 de populairste belegging
Calendar16 Oct 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: ING

De ING-beleggersbarometer zakt in september terug onder zijn neutrale niveau. Meer dan twee beleggers op tien vreest dat de komende maanden hun financiële situatie zal verslechteren. Obligaties zijn nu voor het eerst sinds 2012 de populairste belegging.

De ING-beleggersbarometer daalt in september tot 99 punten, waardoor de barometer voor het eerst in vier maanden opnieuw beneden het neutrale niveau van 100 punten noteert. Dit wijst erop dat de Belgische belegger het gevoel heeft dat de financieel-economische omgeving minder gunstig evolueert. Opvallend is dat nog slechts 18% van de beleggers zijn eigen financiële situatie in de komende drie maanden ziet verbeteren, terwijl 22% een verslechtering vreest. Het percentage mensen die denken dat ze in de komende drie maanden waarschijnlijk zullen kunnen sparen, zakt met 5 procentpunten ten opzichte van augustus. En ook de verwachtingen m.b.t. het toekomstige rendement van de eigen beleggingsportefeuille werd neerwaarts bijgesteld: iets minder dan een derde van de beleggers ziet zijn rendement in de komende drie maanden aantrekken, het laagste percentage sinds december vorig jaar.

Ing beleggen

Obligaties voor het eerst sinds 2012 de populairste belegging

Het beursvertrouwen begint dan ook wat af te brokkelen. Zo ziet 27% van de beleggers de Belgische beurs in de komende drie maanden nog stijgen, maar het percentage beurspessimisten ligt met 28% nu nipt hoger. De zin om in meer risicovolle sectoren te beleggen, blijkt op dit moment enkel aan de jongere beleggers besteed. Bij de beleggers onder de 35 jaar vindt 43% het immers een goed moment om meer risico te nemen, terwijl bij de rest van de beleggers maar ongeveer een vijfde die mening is toegedaan. ​

​Het percentage beleggers dat het een goed moment vindt om obligaties te kopen, stabiliseert op 33%, terwijl het percentage dat dit geen goed idee vindt, verder afneemt tot 17%.

“Obligaties zijn voor het eerst sinds 2012 voor Belgische beleggers aantrekkelijker dan beleggen in zowel risicovolle als minder risicovolle sectoren Het feit dat we al meer dan 10 jaar moeten teruggaan om een even hoge langetermijnrente als vandaag te zien, zit daar natuurlijk voor iets tussen”, stelt Peter Vanden Houte