Navbar logo new
Wereldeconomie: turbulentie in het vooruitzicht
Calendar26 Oct 2023
Thema: Macro

De wereldwijde vooruitzichten zien er somber uit nu stijgende rentevoeten, olieprijzen en de Amerikaanse dollar de economische vertraging dreigen te verergeren. Ondanks de recente economische veerkracht, zwelt de economische tegenwind aan. Beleggers zouden hun portefeuilles actief moeten positioneren in de richting van hoogwaardige en defensieve activa in de aanloop naar de komende economische vertraging.

Het herstel na de pandemie wordt op de proef gesteld door naderende wereldwijde stormwolken. Het Chinese economische verhaal stelt teleur met een vastgoedsector die zwaar drukt op de consumptie. Er is proactieve en substantiële beleidsondersteuning nodig als de Chinese economie haar groeidoelstelling van 5% wil halen. Europa stevent af op stagnatie, verzwakt door de economische problemen in China en de monetaire verkrapping door de ECB. En hoewel de Amerikaanse groei de verwachtingen heeft overtroffen, zal de toenemende consumptieve tegenwind de groei afremmen.

Het samenvallen van stijgende rentevoeten, olieprijzen en een sterker wordende Amerikaanse dollar heeft een zorgwekkend scenario gecreëerd. Obligatiewaakhonden hebben gereageerd op het "langer hoger"-verhaal en de bezorgdheid over het begrotingstekort, terwijl aanbodbeperkingen en geopolitieke spanningen op de oliemarkt opwaartse druk hebben uitgeoefend op de prijzen. Daarnaast heeft de agressievere houding van de Fed in vergelijking met andere centrale banken de waarde van de Amerikaanse dollar versterkt.

Eerdere dalende obligatiemarkten mondden uiteindelijk uit in financiële turbulentie. En in combinatie met stijgende olieprijzen en een sterker wordende Amerikaanse dollar is er een verhoogd risico op slachtoffers in het wereldwijde financiële systeem. Als de obligatierente almaar blijft stijgen, zal er uiteindelijk iets breken.

Hoewel er een paar positieve aspecten te zien zijn in de wereldeconomie, zoals het herstel van Japan na een langdurige periode van zwakke groei en het indrukwekkende groeitraject van India, blijven de wereldwijde economische vooruitzichten zwak en kwetsbaar voor een aanhoudende opwaartse beweging van obligatierente, olie en Amerikaanse dollar. De spanningen nemen toe en beleggers zouden hun portefeuilles defensief moeten positioneren.