Navbar logo new
PGIM Fixed Income: Obligatierendementen zullen voor langere tijd rond huidige niveaus blijven
Calendar30 Oct 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: PGIM

De belangrijkste krachten die de rentes over de hele linie omhoog duwen zijn de centrale banken en de grote uitgifte van nieuwe staatsobligaties. Het opwaartse momentum in de lange rente zou de rente op 10-jaars Treasuries gemakkelijk tot boven de 5% kunnen duwen en die op Bunds tot 3% als de ‘fundamentals’ ten nadele keren, aldus Robert Tipp, Chief Investment Strategist bij PGIM Fixed Income.

“Ons basisscenario gaat er echter van uit dat de marktfundamentals zich gunstig blijven ontwikkelen zoals ze dat de afgelopen maanden hebben gedaan, en dat ze de marktrichting zullen bepalen op weg naar, en in 2024. Als gevolg daarvan zullen de belangrijke centrale banken in 2024 overgaan tot versoepeling - voor de Fed kan dat een renteverlaging van 50 tot 75 basispunten betekenen ten opzichte van het huidige niveau.”

Kortom, de rentes liggen volgens Tipp weer op een ‘respectabel’ niveau. “We verwachten dat ze voor langere tijd rond de huidige niveaus zullen blijven. Hierdoor zouden beleggers in obligaties de komende jaren de yield als rendement moeten kunnen verdienen, zij het met af en toe wat volatiliteit. Een breed scala aan vastrentende producten lijkt goed gepositioneerd voor solide risico-gecorrigeerde rendementen op de lange termijn, zowel op absolute als relatieve basis.”