Navbar logo new
Invesco onderzoek: Helft systematic-beleggers heeft AI al geïntegreerd – Europa voorzichtiger dan VS en APAC
Calendar30 Oct 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Invesco

- Uit onderzoek van Invesco blijkt dat kunstmatige intelligentie (AI) al een wereldwijde kentering teweeg heeft gebracht: de helft van de systematic (kwantitatieve) beleggers integreert AI al in het beleggingsproces en de meerderheid (75%) verwacht dat AI binnen tien jaar het belang van conventionele beleggingsanalyses evenaart of overtreft.
- AI wordt vooral gebruikt om trends te doorgronden en portefeuilleallocaties te optimaliseren; beleggers zien heil in het testen van beleggingsstrategieën en het real-time monitoren en aanpassen van handelsposities met behulp van AI.
- 41% van de respondenten gebruikt natuurlijke taalverwerking (NLP) voor sentiment-analyses en driekwart verwacht dit in de toekomst te doen.
- De meeste beleggers geloven dat systematic-strategieën hen in 2022 hielp bij het navigeren door moeilijke marktomstandigheden.
- Systematic-beleggen verandert continue: beleggers breiden daarom hun kwantitatieve toolkits uit
- ‘Groei' wordt een gangbare factor.

Vermogensbeheerder Invesco publiceert vandaag voor de achtste keer de resultaten van de jaarlijkse Invesco Global Systematic Investing Study. De reden voor de naamswijziging zijn de veranderingen binnen de kwantitatieve beleggingswereld en het gebruik van systematische methoden die verder gaan dan alleen factoren. De enquête werd ingevuld door 130 institutionele en wholesale-beleggers die samen goed zijn voor $ 22,5 biljoen aan beheerd vermogen. Uit de het onderzoekt blijkt ook dat de consensus over het nut van systematisch beleggen groeit. De respondenten zeggen dat deze manier van beleggen hen helpt bij belangrijke uitdagingen zoals volatiele markten en een gebrek aan volledige economische data.

Uit het rapport blijkt dat de helft van de systematic-beleggers kunstmatige intelligentie (AI) al in hun beleggingsproces heeft geïntegreerd. De meerderheid (62%) verwacht dat AI binnen tien jaar net zo belangrijk is geworden als conventionele beleggingsanalyses en 13% verwacht zelfs dat het belangrijker wordt.

AI-revolutie al in volle gang

Systematic-beleggers gebruiken AI al in verschillende kernfuncties. Respondenten geven aan AI te gebruiken om de markten beter te begrijpen en om macro-economische ontwikkelingen te herkennen. Bijna de helft (46%) gebruikt AI om patronen in marktgedrag te onderscheiden en 38% gebruikt het voor portefeuilleallocatie en risicobeheer. Beleggers zijn te spreken over het vermogen van AI om menselijke vooroordelen te beperken en het onverwachte te voorspellen.

Beleggers verwachten dat het gebruik van AI de komende jaren aanzienlijk toeneemt. Maar op dit moment zet slechts 29% AI in om beleggingsstrategieën te ontwikkelen en te testen. De overgrote meerderheid (76%) van de geënquêteerden zegt dit in de toekomst ook te gaan doen. Nu gebuikt 20% AI om beleggingsposities in real-time te monitoren en bij te sturen, meer dan de helft (55%) denkt dit te gaan doen.

Het merendeel van de respondenten vindt een beter risicobeheer het belangrijkste voordeel van AI, gevolgd door de flexibiliteit om in te kunnen spelen op veranderende marktomstandigheden (65%). Maar er zijn ook nog zaken waaraan gewerkt moet worden: wholesale-respondenten noemen de kosten van implementatie (64%) en de complexiteit en interpreteerbaarheid van AI-modellen (61%) als de belangrijkste obstakels voor een overstap (figuur 2 en 3).

Wholesale-beleggers maken zich zorgen over het potentieel van AI-gedreven portfoliostrategieën, en dan met name over het feit dat ze conventionele modellen zullen verdringen", zegt Bernhard Langer, CIO, Quantitative Strategies bij Invesco. "Het gevoel heerst dat AI-gedreven modellen aantrekkelijk worden voor toekomstige beleggers en dan vooral bij de jongere generatie, wat betekent dat bedrijven zich snel moeten aanpassen."

Institutionele beleggers daarentegen zien het leveren van nauwkeurige en actuele data juist als belangrijkste voordeel van AI (78%), gevolgd door beter risicobeheer (74%) en een toenemende mate van efficiëntie en automatisering (68%). Zij vrezen de complexiteit (78%) en maken zich zorgen over de kwaliteit en volledigheid van gegevens (51%).

“Maar de belangrijkste opgave waar institutionele beleggers voor staan, is stakeholdermanagement”, vervolgt Langer. “Beleggers moeten het gebruik van AI-modellen kunnen uitleggen en rechtvaardigen. Stakeholders zijn op hun hoede voor complexe beleggingsoplossingen. Ook de regelgeving rondom het gebruik van AI en de verantwoording van beslissingen is ambigu.”