Navbar logo new
DWS: Britse centrale bank zal rente niet aanpassen
Calendar30 Oct 2023
Thema: Macro
Fondshuis: DWS

De Britse centrale bank laat de rente komende donderdag ongemoeid op 5,25%. Dit stelt Katrin Löhken, econoom voor het Verenigd Koninkrijk bij vermogensbeheerder DWS.

“Uit recente economische data blijkt dat de groei aan het inzakken is – een teken dat de renteverhogingen van eerder dit jaar neerslaan op de reële economie.”

“De Bank of England kan hierdoor ietsjes achterover gaan leunen. Maar ze doen dat wel gespannen. De inflatie in het VK is immers nog niet onder controle. De loongroei is weliswaar aan het afnemen, toch doet het huidige niveau van 8,1% op jaarbasis de economie nog steeds pijn en kan dit doorwerken in sectoren waar de loonsverhogingen zijn blijven steken rond de 7%, aldus Löhken. “Bij onaangename verrassingen kan de BoE besluiten de rente verder te verhogen en minder geld in de economie te pompen. Ik denk echter niet dat een nieuwe rentestap nodig is, maar de Britse centrale bank zal, net als de Fed, vooralsnog vasthouden aan de boodschap dat de rente voor langere tijd hoog blijft.“