Navbar logo new
J.P. Morgan Private Bank: Beleggers in herfststemming ondanks zonnige bedrijfswinsten
Calendar01 Nov 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: JP Morgan

Vorige week sloeg de turbulentie toe op de markten. De S&P 500, DJIA en NASDAQ doken allemaal onder hun 200-daags voortschrijdend gemiddelde - een teken dat aandelen neerwaarts uit hun recente uptrend zijn gebroken. Tegelijkertijd doorbrak de 10-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties voor het eerst sinds 2007 de 5%. “De ironie is dat deze marktontwikkelingen zich voordoen op een moment dat de economische groei en winsten in de VS in het derde kwartaal juist zijn verbeterd”, aldus Madison Faller, Global Investment Strategist bij J.P. Morgan Private Bank.

Wat zeggen de data?

Uit de laatste cijfers over het bruto binnenlands product (BBP) van de VS bleek dat de economie in het derde kwartaal met 4,9% is gegroeid - de snelste groei sinds 2021. De groei was over de gehele linie, maar vooral de consumentenbestedingen vielen op. De sterkere groei bleek geen gevolgen voor de inflatie te hebben, die in de loop van het kwartaal juist meer afkoelde dan verwacht.

De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal het hardst sinds 2021.

Amerikaanse economie

Bron: Bureau of Economic Analysis, Bloomberg Finance L.P. 26 oktober 2023.

Tegelijkertijd vertaalt het Amerikaanse bedrijfsleven die groei in bedrijfswinsten. Bijna de helft van de S&P 500-bedrijven heeft nu de winst over het derde kwartaal gerapporteerd en van die bedrijven heeft ruwweg 77% de verwachtingen van Wall Street overtroffen. Sterker nog, ze verslaan de verwachtingen met een stevige 8%.

Al met al wordt momenteel verwacht dat het derde kwartaal ongeveer 2,5% jaar-op-jaar winstgroei zal genereren - het eerste kwartaal van groei na drie kwartalen van krimp op rij.

Dus wat is het probleem?

Dit is allemaal goed nieuws, maar het is oud nieuws en beleggers lijken zich meer zorgen te maken over wat er in de toekomst gaat gebeuren. Terwijl CEO's en CFO's aangeven waar ze de komende kwartalen op letten, wordt er volop met rode vlaggen gezwaaid en wijzen ze op de druk van "macro-economische tegenwind", zoals hogere rente, een vertragende vraag en een hardnekkige inflatie.

Die houding wordt weerspiegeld in de koersen. Beleggers straffen missers meer af en belonen verslechteringen minder dan ze normaal zouden doen. In totaal hebben ongeveer 60% van de bedrijven die tot nu toe hebben gerapporteerd hun aandelenkoersen zien dalen na de bekendmaking van de resultaten.

Markten staan oog in oog met grote zorgen

Dit heeft aandelenkoersen naar lagere niveaus gebracht en de obligatierente naar hogere. De markten lijken zich te verzetten tegen het idee dat alles rozengeur en maneschijn is. Er zijn genoeg zorgen - van de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten tot het ‘langer hoger’-beleid van de centrale banken en de gevolgen daarvan, tot de grote begrotingstekorten en de druk op de consument.

Bewustwording is belangrijk, maar de markten weerspiegelen misschien een te somber vooruitzicht. De groei zal vertragen, maar dat is iets heel anders dan een economie die tot stilstand komt. De consument zal wellicht minder uitgeven, maar vooralsnog hebben de meeste mensen een baan en een inkomen. Deze dynamiek is de sleutel tot een zachte landing, waarvoor geen groeiversnelling nodig is, maar genoeg vertraging die leidt tot een afname van de inflatiedruk.

Aandelen en obligaties lijken zich vast te klampen aan verschillende data en op een gegeven moment zou dat zichzelf moeten versterken. Als Corporate America bijvoorbeeld een groeivertraging laat zien, betekent dit ook dat de obligatierente moet dalen vanaf het huidige hoge niveau. En dat zou op zijn beurt moeten leiden tot een duidelijke richting voor aandelenkoersen en toekomstige winsten.

Beleggers bevinden zich wellicht in een luchtzak van ongemak, maar hoe meer de markten zich vastbijten in pessimisme, hoe beter het potentieel voor toekomstige rendementen.