Navbar logo new
Amerikaanse Treasuries : huidige rendementen zijn aantrekkelijk
Calendar03 Nov 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: DPAM

Door Raffaele Prencipe, fondsmanager vastrentende waarden bij DPAM

Amerikaanse staatsobligaties blijven een veilige haven tegen de gevaren van de meeste andere beleggingscategorieën. De redenen voor de hogere rendementen in de afgelopen maanden zijn echter zeer specifiek voor de Amerikaanse Treasury-markt.
Raffaele prencipe
Raffaele Prencipe

Het Congressional Budget Office voorspelt voor de komende 10 jaar een gemiddeld begrotingstekort van -6,1%. In Europa worden vanaf volgend jaar waarschijnlijk weer begrotingsregels ingevoerd, wat betekent dat elk land niet boven de -3% mag uitkomen.

In augustus verlaagde Fitch de rating van de VS van AAA naar AA+ op grond van de verwachte verslechtering van de begroting, de hoge en toenemende staatsschuld en de erosie van het bestuur. In september voorkwam het Amerikaanse Congres op het laatste moment een shutdown van de overheid met een akkoord om de overheidsinstellingen 45 dagen te financieren. Dit werd gevolgd door de allereerste afzetting van de voorzitter van het Huis tijdens een wetgevende sessie.

Hoewel verwacht werd dat hogere rentetarieven de economie zouden vertragen, versnelde de groei in het derde kwartaal tot een relatief sterke 4,9% op kwartaalbasis. De Federal Reserve pauzeerde tijdens haar laatste vergadering, maar zinspeelde op een volgende verhoging.

Tegelijkertijd is de structuur van de Amerikaanse Treasury-markt veranderd. In de afgelopen jaren waren de belangrijkste kopers de Federal Reserve via haar kwantitatieve verruimingsprogramma, buitenlandse centrale banken om deviezenreserves op te bouwen en binnenlandse banken vanwege een stijging van de deposito's van particulieren. De prijsgevoeligheid van deze kopers was laag. De termijnpremie, d.w.z. het verschil tussen het huidige langetermijnrendement minus de verwachte samenstelling van de beleidstarieven voor de korte termijn, werd negatief.

De afgelopen twee jaar zijn deze grote obligatiehouders nettoverkopers geworden. En de nieuwe kopers zijn veel meer koersgevoelig. Dit alles terwijl de staatsschuld stijgt. Hierdoor is er een onbalans ontstaan tussen vraag en aanbod. De termijnpremie is weer positief geworden.

Treasuries met een looptijd van 1 jaar hebben een herbeleggingsrisico, wat betekent dat je bij aflossing mogelijk tegen een lagere rente belegt. Met 10-jarige obligaties kunt u het rendement vastzetten, maar er is een renterisico - de koers van de obligatie kan dalen (hoewel er geen verlies is als u de obligatie tot het einde van de looptijd aanhoudt). Obligaties met een looptijd van 5 tot 7 jaar zijn een compromis.

Over het algemeen zijn de huidige rendementen aantrekkelijk. Er zijn scenario's waarbij de rendementen blijven stijgen (bijv. een volledige normalisatie van de termijnpremie) en scenario's waarbij ze omkeren (bijv. een economische crisis). Het moment van instappen hangt af van uw huidige activaspreiding en doelstellingen.