Navbar logo new
M&G lanceert ELTIF en geeft meer beleggers toegang tot private credit
Calendar09 Nov 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: M&G Investments

M&G Investments heeft voor het eerst een Europese Long-Term Investment Fund (ELTIF), de M&G Corporate Credit Opportunities-strategie, gelanceerd. Deze strategie, die bij de lancering € 500 miljoen onder beheer heeft2, is opgezet door M&G’s Private Markets1 dat een belegd vermogen heeft van € 86 miljard. De strategie zoekt de beste beleggingskansen binnen private credit en wordt beheerd door het Private Credit-team van M&G, dat sinds 1999 belegt in bedrijfsleningen.

Nu steeds bedrijven meer ervoor kiezen om geen beursnotering na te streven en de markt te maken heeft met één van de meest agressieve renteverhogingscycli sinds decennia, zijn de mogelijkheden voor beleggers binnen private credit zeer aantrekkelijk. De ELTIF M&G Corporate Credit Opportunities strategie wil deze mogelijkheden gebruiken en de beleggersbasis verbreden in een activaklasse die in het verleden vrijwel alleen beschikbaar was voor institutionele beleggers. Met een streefrendement op de middellange termijn van Euribor +5%-6%, na aftrek van kosten, en een potentieel bruto rendement tussen 9%-10% vanaf eind juli 2023, biedt private credit beleggers diversificatie ten opzichte van de markten. Het segment beschermt ook tegen looptijd-risico dankzij de grotendeels variabele rente en het heeft een betrouwbare inkomstenstroom die economische cycli in het verleden goed heeft doorstaan.

Om beleggers een goed gediversifieerde, flexibele, op de markt afgestemde portefeuille te bieden, combineert de strategie complementaire activaklassen van bedrijfsleningen. De strategie bestaat uit twee mandjes:

- Het mandje met illiquide bedrijfsleningen belegt in de beste mogelijkheden aan de hoger renderende kant van het spectrum en moet 15%-30% van de totale portefeuille vertegenwoordigen. Er wordt gezocht naar kansen in het hogere en middensegment voor directe leningen en junior loans.
- Het mandje met liquide bedrijfsleningen gaat 70-85% van de portefeuille uitmaken en richt zich vooral op senior secured syndicated loans met een variabele rente. Het Private Credit-team van M&G heeft 25 jaar ervaring in de Europese private creditmarkt en beheert momenteel ongeveer € 20 miljard voor een grote en internationale groep externe en interne klanten, waaronder het With Profits Fund van Prudential, dat € 500 miljoen investeert in de nieuwe strategie.

Catherine Ross, Head of Private Credit bij M&G, licht toe: “Aangezien de onzekerheid over de rente en inflatie aanhoudt, is private credit een aantrekkelijke bron van stabiele inkomsten met een variabele rente en niet-gecorreleerde rendementen. De forse groei van private equity in de afgelopen tien jaar, ooit een niche-segment, en het feit dat bedrijven langer privaat blijven, hebben de markt voor bedrijfsleningen verder verdiept en verbreed. Ook al lijken de rendementen op private credit heel aantrekkelijk, de effecten van een snel veranderende rente werken direct door in de balansen van bedrijven, wat betekent dat selectief zijn en ervaring hebben in deze markt cruciaal zijn om de winnaars van de verliezers te kunnen onderscheiden.”

Neal Brooks, Global Head of Product and Distribution bij M&G, voegt hieraan toe: “We zien een groeiende vraag van Europese klanten naar beleggingsmogelijkheden in private credit markten omdat ze op zoek zijn naar diversificatie en niet-gecorreleerde rendementen. De aangekondigde ELTIF-verordening zal de democratisering van private market strategieën in Europa versnellen omdat hierdoor de toegang tot deze markt aanzienlijk kan vergroten. Met deze strategie die met € 500 miljoen van start gaat, bieden we klanten vanaf dag één schaalgrootte en diversificatie.”

Het Private Credit Team van M&G maakt deel uit van de € 86 miljard Private Markets-activiteiten van het bedrijf, en staat bekend om de toonaangevende expertise. Er zijn gespecialiseerde teams in Private Credit, Structured Credit, Impact and Private Equity en Real Estate, evenals M&G's speciale activiteiten in Infrastructure Equity, Infracapital, en Impact Investing in opkomende markten. De schaal en omvang van de activiteiten op de private creditmarkten stelt onze teams in staat om kansen in deze markten te vinden en onze klanten al meer dan 20 jaar hoogwaardige, gedifferentieerde beleggingsproposities te bieden.

Het M&G Corporate Credit Opportunities ELTIF is nu beschikbaar voor professionele beleggers. M&G is van plan om de toegang tot de strategie begin 2024 uit te breiden.