Navbar logo new
Invesco: We naderen het deflatie-station
Calendar13 Nov 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Invesco

Deflatie was lang een stip aan de horizon, maar de contouren beginnen nu zichtbaar te worden, zegt beleggingsstrateeg Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco in haar wekelijkse commentaar.

Kristina hooper
Kristina Hooper
Zowel de eurozone, de VS, als Canada hebben te maken met een afkoelende economie. De Europese inkoopmanagersindex daalde in oktober verder, zegt Hooper. “Dat wijst erop dat de economie verder verzwakt. Ook de flashraming in de eurozone daalde in oktober tot 2,9%, een kwart van het niveau van een jaar geleden. En zowel de Amerikaanse als Canadese banenmarkten bevestigen met een lagere werkgelegenheidsgroei en meer werkloosheid dan verwacht dat de economie verder vertraagt. De centrale banken lijken deze visie te ondersteunen; ze hebben de rente niet verder verhoogd.”

Volgens Hooper beginnen ook de markten eindelijk te beseffen dat de rente niet verder zal worden verhoogd. “De 10-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties daalde de eerste week van november aanzienlijk, ook de Gilt en de Bund volgen deze trend. Reden waarom ik ervan uitga dat de effecten van de renteverhogingen binnenkort al voelbaar worden.”

Hooper denkt dat de Bank of England de eerste centrale bank is die de rente verlaagt. “Als we terugkijken op eerdere renteverlagingen van de Fed, zitten er vaak acht maanden tussen de laatste verhoging en de eerste verlaging. Als deze lijn wordt gevolgd, kunnen we in het tweede kwartaal van 2024 renteverlagingen verwachten in de VS.”