Navbar logo new
Resultaten derde kwartaal: een mengelmoes
Calendar13 Nov 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Lazard

Door Thomas Brenier, Hoofd Aandelenbeheer en Onderzoek bij Lazard Frères Gestion

Thomas brenier
Thomas Brenier
Tot nu toe heeft tweederde van de bedrijven in de Stoxx Europe 600 index de resultaten voor het derde kwartaal van 2023 bekendgemaakt. Gemiddeld bleven de cijfers achter bij de consensusramingen. De winst per aandeel (WPA) kwam 6% lager uit dan verwacht, in schril contrast met de positieve verrassingen die de afgelopen twee jaar elk kwartaal werden gerapporteerd.

De omzet bleef ook achter bij de verwachtingen en kwam gemiddeld 4% lager uit dan verwacht. Positieve omzetverrassingen zijn sinds vorig jaar rond deze tijd steeds zeldzamer geworden.

Stoxx 600 earnings

In onze macro-economische vooruitzichten van september schreven we dat de kwartaalresultaten wel eens teleurstellend zouden kunnen zijn. De markten rekenden op een relatief solide omzet- en winstgroei die, hoewel redelijk, te optimistisch was.

De belangrijkste factor is een geleidelijk verslechterende economie in combinatie met hoge rentetarieven die het wereldwijde momentum temperen. Hoge rentetarieven hollen ook de nettomarges van bedrijven uit vanwege de stijgende financieringskosten.

De teleurstelling leidde tot een relatief gematigde reactie van de aandelenmarkten, waarbij de Stoxx Europe 600 in oktober met 3,7% daalde en begin november gedeeltelijk herstelde. Dit gezegd zijnde, bepaalde aandelen waren onderhevig aan extreme volatiliteit.