Navbar logo new
De vooruitzichten zijn niet rooskleurig, maar ook niet somber
Calendar14 Nov 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Lazard

Door Ronald Temple, Chief Market Strategist bij Lazard

De pandemie leidde tot een ongekend monetair en fiscaal stimuleringsbeleid, gevolgd door een decennialang hoge inflatie en de sterkste verkrapping van het monetaire beleid in 40 jaar. De meest risicovolle geopolitieke omstandigheden in decennia versterkten dit gevoel van onrust. De vooruitzichten zijn niet rooskleurig, maar ook niet somber.
Ron temple
Ronald Temple

Het mondiale economische landschap is in beweging. De sterkste verkrapping van het monetaire beleid in vier decennia vertraagde de groei minder dan verwacht, maar lange en variabele vertragingen tussen beleidsveranderingen en de economische impact suggereren dat het risico op een recessie groot blijft.

De afgelopen decennia waren de Verenigde Staten en China de twee belangrijkste economische locomotieven. In 2023 verraste de groei in de VS doordat consumenten een groot deel opmaakten van het spaaroverschot van meer dan $ 2,25 biljoen dat ze tijdens de pandemie hadden opgebouwd. In de toekomst zullen de consumenten steeds meer vertrouwen op loonstijgingen en, in mindere mate, op een versoepeling van de Federal Reserve om hun bestedingen te ondersteunen.

De groei in China haperde toen de huizensector, die bijna een kwart van het bbp uitmaakt, in een crisis belandde. Dit leidde tot de aankondiging een reeks stimuleringsmaatregelen van verschillende overheidsniveaus. Die zouden de vooruitzichten voor volgend jaar moeten verbeteren.

Stagflatie teisterde de eurozone gedurende een groot deel van 2023, maar de omstandigheden zullen in 2024 waarschijnlijk verbeteren naarmate de desinflatie vordert. Helaas lijkt een recessie waarschijnlijk: de cijfers voor het derde kwartaal van 2023 laten een krimp zien van 0,1% van het reële bbp van de eurozone, waarbij Duitsland en andere industrie-intensieve economieën de productie van de regio drukken, terwijl meer dienstengedreven economieën het beter doen.

Japan is de uitschieter en de enige ontwikkelde economie die een negatieve rente handhaaft. Ik verwacht dat Japan tot 2024 boven het potentieel zal blijven groeien, omdat de Bank of Japan probeert te voorkomen dat het een nederlaag incasseert in zijn strijd tegen deflatie.

Het hoogste geopolitieke risico in decennia versterkt de economische onzekerheid. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne, een humanitaire ramp in het Midden-Oosten en de toenemende spanningen tussen China en het Westen kunnen managers en beleggers bij het nemen van beslissingen niet langer uitgaan van een rustige geopolitieke achtergrond.

Hoewel het voorspellen van het verloop van elke afzonderlijke geopolitieke crisis lastig is, is het duidelijk dat de wereldwijde trend in de richting gaat van frequentere conflicten met een steeds grotere impact. Om door het evoluerende, soms verraderlijke geopolitieke landschap te navigeren, is waarschijnlijk toegang tot diepe bronnen van expertise nodig. Want geopolitieke kwesties die in het verleden genegeerd konden worden, kunnen nu rechtstreeks een invloed hebben op de toeleveringsketens en klantenbestanden van bedrijven.

De desinflatie is aan de gang en de centrale banken van de ontwikkelde markten zijn waarschijnlijk klaar met hun renteverhogingen. Hoewel renteverlagingen volgens ons niet op til zijn, zal de volgende etappe van deze cyclus waarschijnlijk bestaan uit een versoepeling van het beleid. Naarmate de landen zich aanpassen aan hogere rentetarieven, zal de groei normaliseren. Maar de context zal niet terugkeren naar een situatie van nultarieven en aanhoudend lage inflatie. In plaats daarvan zullen de bedrijven en beleggers zich waarschijnlijk moeten aanpassen aan een nieuwe omgeving waarin fundamentele analyse weer belangrijker wordt nadat jaren van negatieve reële rente ertoe leidden dat macro-aannames bedrijfsspecifieke factoren overvleugelden.