Navbar logo new
Griekenland krijgt terug investment-grade status
Calendar25 Nov 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Lazard

Door Olivier Vietti en Benjamin Le Roux, Fixed Income Portfolio Managers bij Lazard Frères Gestion

In oktober gaf S&P aan Griekenland zijn oude investment-grade status terug. Het ratingbureau verhoogde de lange termijn kredietrating van het land van BB+ naar BBB- met een stabiel vooruitzicht. Voor Moody's en Fitch blijft Griekenland in het high yield-gebied en dus een risicovolle schuldenmarkt, terwijl Scope en DBRS Griekenland respectievelijk in augustus en september naar investment grade terugzetten.

De rehabilitaties zijn het resultaat van een lang economisch en sociaal herstelproces sinds de staatsschuldencrisis van 2011-12. Als gevolg daarvan is de risicopremie op Griekse obligaties in deze periode aanzienlijk gedaald. Op 22 november bedroeg het rendement van Griekse 10-jaarsobligaties 3,76%, 119 basispunten boven het rendement van Duitse 10-jaarsobligaties van 2,57%.

De spread op Griekse 10-jaarsobligaties is nu lager dan die van Italië, maar hoger dan die van Spanje. Het positieve momentum wordt ondersteund door de dynamische groei van Griekenland (+5,6% in 2022), die naar verwachting het gemiddelde van de eurozone in 2023 zal blijven overtreffen. Een verbeterende schuld-bbp-ratio plaatst Griekenland ook in een gunstiger daglicht. S&P verwacht dat deze schuldratio zal dalen van een piek van 189% in 2020 naar 146% tegen het einde van dit jaar. Hoewel de schuldenlast hoog blijft, is de verbetering aanzienlijk. Wat de werkloosheid betreft, weerspiegelt de daling naar 10% de vooruitgang in de sociaaleconomische ontwikkeling.

Niet alleen de Griekse staatsobligaties hebben dit jaar een positieve impuls gekregen, ook de Griekse bankobligaties doen het uitstekend. De verhoogde kredietrating voor Griekse staatsobligaties neemt een obstakel weg voor de kredietratings van Griekse banken en vermindert het surpluspercentage dat de ECB toepast op het onderpand van Griekse banken. Meer in het algemeen hebben de Griekse banken hun balansen opgeschoond, de dekking van hun kredietvoorzieningen verbeterd en hun kapitaal versterkt.

Griekse staatsleningen