Navbar logo new
Vertraging in het midden van de cyclus, geen crash aan het einde van de cyclus
Calendar01 Dec 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: AXA

AXA Investment Managers heeft de jaarlijkse Outlook voor de komende twee jaar gepubliceerd. Na veerkrachtige groei in veel economieën in 2023 verwacht de vermogensbeheerder een vertraging in 2024, gekenmerkt door een aanpassing in het midden van de cyclus, eerder dan aanpassing aan het einde van de cyclus. De meeste economieën zouden een voortdurende desinflatie moeten zien gedurende 2024, maar het streefniveau wordt pas in 2025 bereikt. Bovendien verwacht AXA IM dat centrale banken de rente in 2024 zullen verlagen, al is het maar om stijgende reële rentetarieven te beheersen.

Macro Outlook: Transatlantische kloof nog steeds groot in 2024

Terwijl in de VS een nieuwe vorm van fiscale impuls veel van de monetaire verkrapping blijft tenietdoen, profiteert het eurogebied minder van bescherming tegen het gebruikelijke effect van hogere beleidsrentetarieven, die nu volledig worden doorgegeven door de banksector. "We verwachten nog steeds een grote transatlantische kloof in 2024. Het eurogebied zal moeten omgaan met het begin van fiscale consolidatie boven op het vertraagde effect van monetaire verkrapping," zegt Gilles Moëc, hoofdeconoom. In geval van verdere escalatie in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld door directe betrokkenheid van Iran, zouden olieprijzen die aanzienlijk boven de USD100/vat stijgen, zeer waarschijnlijk worden. Het directe effect op het BBP zou vergelijkbaar zijn aan beide zijden van de Atlantische Oceaan (hoewel de VS een netto-exporteur van olie zijn, zouden consumenten daar nog steeds worden getroffen), maar de wisselkoerseffecten zouden de ECB in een zeer delicate positie brengen. "Inderdaad, verhoogde olieprijzen zijn nu consistent met een sterke dollar, wat het effect op de Europese inflatie zou vergroten en het moeilijker zou maken om de schok op te vangen," legt Moëc uit.

Investment Strategy Outlook: Bescheiden groei, bescheiden rendementen

Gezien obligatierendementen eind 2023 het hoogste punt sinds jaren bereikten, zien we een groot potentieel voor winstnemingen vanaf dit punt. Bedrijfsobligatierendementen zouden profiteren van een gunstiger vooruitzicht voor de rente, waarbij investment grade vooral aantrekkelijke rendementen biedt. "Als de rente en obligatierendementen dalen en de groei aanhoudt, zouden beleggers het positieve momentum op de aandelenmarkt kunnen handhaven," zegt CIO Chris Iggo. De voorkeur ligt bij obligaties, omdat hier de risicopremie is opgekomen; op aandelen is deze afgebrokkeld.

Eurozone Outlook: Let op de terugkeer van marktdiscipline

"We handhaven onze ingetogen, zij het verbeterende sequentiële groeivoorspellingen en voorspellen dat de economie van het eurogebied met een weinig inspirerende 0,3% zal groeien in 2024, alvorens in 2025 op te klimmen tot 0,8% - nog steeds onder het potentiële groeipercentage," voorspelt François Cabau, senior econoom, en voegt eraan toe dat verwacht wordt dat de hoofdinflatie van het eurogebied medio 2025 op het streefniveau van de ECB zal landen. "We verwachten dat de hoofdinflatie volatiel zal zijn tussen 2,5% en 3% gedurende 2024, cruciaal zal zijn dat deze niet begint aan een verdere neerwaartse trend vóór het begin van 2025, wanneer het zal reageren op zachtere loongroei en versoepeling van de arbeidsmarkt. We verwachten dat het ECB-doel van 2% medio 2025 zal worden bereikt."