Navbar logo new
J.P. Morgan Private Bank: Historische stijging van rente verandert beleggingsklimaat
Calendar12 Dec 2023
Thema: Macro
Fondshuis: JP Morgan

- Inflatie zal stabiliseren, maar bescherming tegen inflatie is nog steeds verstandig
- Het cash dilemma, voordelen en risico’s van te veel aanhouden.
- Obligaties relatief aantrekkelijk versus aandelen na historische stijging van rente.
- Het AI-momentum stuwt aandelen naar nieuwe hoogtepunten.
- Er dreigt creditstress, maar die zal waarschijnlijk beperkt zijn.

"De markten zijn een totaal nieuw renteregime ingegaan", zegt Grace Peters, Global Head of Investment Strategy bij J.P. Morgan Private Bank. "Drie jaar geleden werd bijna 30% van alle wereldwijde staatsobligaties verhandeld met een negatief rendement. Het leek erop dat er nooit een einde zou komen aan het tijdperk van de superlage rente, maar dat is wel wat er is gebeurd.”

"Nu we een nieuw jaar ingaan, is het tijd voor beleggers om na te denken over hun beleggingsdoelen en hoe ze zich moeten aanpassen aan - en zelfs profiteren van - deze marktomgeving," zegt Clay Erwin, Global Head of Investments Sales & Trading bij J.P. Morgan Private Bank. "De stijging van de wereldwijde obligatierente is niet alleen historisch - het kan voor beleggers een unieke gelegenheid zijn om in te stappen, want over een jaar is die gelegenheid misschien niet meer beschikbaar."

Om te profiteren van de nieuwe beleggingsdynamiek in een wereld met 5% rente, verkent J.P. Morgan Private Bank vijf belangrijke thema’s in haar 2024 Investment Outlook:

1. Inflatie zal zich stabiliseren – maar je moet je er nog steeds tegen beschermen

"Vergeleken met vorig jaar rond deze tijd zijn de inflatievooruitzichten veel minder somber. We denken echter dat het Fed-mandaat van 2% de bodem voor de inflatie wordt, niet het plafond. Daarom moeten beleggers zich nog steeds voorbereiden op een hogere inflatie, alleen niet zo hoog als we de afgelopen tijd hebben meegemaakt," aldus Erwin.

Om inflatie het hoofd te bieden, kunnen beleggers eerst naar aandelen kijken. Beursgenoteerde bedrijven hebben de mogelijkheid zowel hun prijszettingsvermogen als hun marges op peil houden. Bovendien, hoewel beleggers obligaties gebruikten om portefeuilles te beschermen tegen tragere groei in de vorige cyclus, merkt de 2024 Outlook op dat beleggers nu een allocatie naar reële activa moeten overwegen. Dit als inflatiehedge voor de komende cyclus.

2. Het cash dilemma, voordelen en risico’s van te veel cash aanhouden

Lage volatiliteit en 5% rendement op (USD) cash is aantrekkelijk voor klanten van J.P. Morgan Private Bank, die aanzienlijk meer cash aanhouden dan twee jaar geleden, omdat ze ten minste $ 120 miljard meer hebben ingelegd in kortlopende geldmarktfondsen en schatkistpapier. Deze trend is wereldwijd, maar vooral sterk in de VS, waar klanten meer dan twee keer zoveel geld hebben uitstaan in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties en geldmarkten als hun collega's buiten de VS.

"Het voelt goed om cash aan te houden als de rente hoog is en andere markten zo volatiel zijn", zegt Jacob Manoukian, hoofd beleggingsstrategie bij J.P. Morgan Private Bank. "Cash werkt het beste ten opzichte van aandelen en obligaties in perioden waarin de rente snel stijgt en beleggers vraagtekens zetten bij de duurzaamheid van de winstgroei van bedrijven.”

3. Obligaties relatief aantrekkelijk ten opzichte van aandelen

Hoewel obligatiebeleggers dit jaar een pijnlijk jaar achter de rug hebben, betekent het nieuwe renteregime een reset in de prijsvorming op de obligatiemarkt en kernobligaties staan klaar om sterke rendementen te leveren. Ten opzichte van aandelen hebben obligaties er sinds de wereldwijde financiële crisis niet meer zo aantrekkelijk uitgezien. Desondanks hebben vier op de vijf klanten van J.P. Morgan Private Bank hun allocatie aan vastrentende waarden de afgelopen twee jaar niet wezenlijk verhoogd. "Wij kijken naar obligaties om stabiliteit en inkomen te bieden. Gezien de recente stijging van de rente zijn obligaties naar onze mening nu goed gepositioneerd om op beide fronten te leveren," voegde Manoukian toe.

4. AI helpt aandelen op weg naar nieuwe hoogtepunten

Aandelen kunnen heel goed renderen in 2024. Zelfs als de economische groei vertraagt door hogere rentetarieven, zou de winstgroei van large-cap aandelen moeten versnellen en de aandelenmarkten het komende jaar hoger kunnen stuwen.

"Wij geloven dat de Amerikaanse large-caps al door een winstrecessie zijn gegaan: acht van de elf grote sectoren in de S&P 500 hebben de afgelopen twee jaar twee of meer kwartalen achter elkaar een negatieve winstgroei gerapporteerd. Deze bedrijven zijn slanker geworden en weerbaarder tegen mogelijke uitdagingen die 2024 kunnen bieden," merkte Christopher Baggini, Global Head of Equity Strategy bij J.P. Morgan Private Bank op.

Beleggers lijken de waarderingskans niet te hebben gemist. Terwijl de S&P 500 wordt verhandeld tegen een bovengemiddelde waardering, is er een aanzienlijke korting te vinden in Amerikaanse mid- en small-caps en in aandelen uit Europese en opkomende markten. Daarnaast bieden de belofte van kunstmatige intelligentie en de potentiële stijging in de aandelen van medicijnfabrikanten met een groeiend aandeel in de markt voor gewichtsverlies ook een aantrekkelijke kans voor beleggers die naar volgend jaar kijken.

Wat betreft regionale kansen beschouwt Alex Wolf, Asia Head of Investment Strategy bij J.P. Morgan Private Bank, Indiase aandelen als een lichtpunt voor 2024. "In India hebben de bedrijfswinsten gelijke tred gehouden met de groei van het BBP - een zeldzaamheid in opkomende economieën. De winsten van Indiase bedrijven, en dus ook de aandelenrendementen, hebben de neiging om te groeien in lijn met het nominale BBP," merkt Wolf op. "Gegevens van de afgelopen twintig jaar laten zien dat India een van de nauwste relaties heeft tussen economische groei en marktrendementen."

5. Er dreigt creditstress, maar die zal waarschijnlijk beperkt zijn

Volgend jaar kan er stress ontstaan in bepaalde creditsectoren. Zo kunnen commerciële vastgoedleningen, vormen van consumentenkrediet - zoals auto's en creditcards - en high yield bedrijfsobligaties kwetsbaar zijn.

"Een onontkoombaar feit van de conjunctuurcyclus is dat hogere rentetarieven het moeilijker maken om aan krediet te komen. Wij denken dat deze spanningen beheersbaar zullen zijn en niet genoeg om in 2024 een recessie te veroorzaken," voegt Peters toe.