Navbar logo new
M&G Investments: vooruitzichten 2024
Calendar14 Dec 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: M&G Investments

Met het einde van 2023 in zicht staan de financiële markten op een belangrijk kruispunt. De CIO's van M&G Investments presenteren hun vooruitzichten voor 2024.

Vastrentende waarden : staatsobligaties en duratie , Jim Leaviss, CIO Fixed Income bij M&G Investments :

"Na twee jaar van dalingen is 2023 voor obligatiebeleggers opnieuw een moeilijk jaar gebleken. Door een hoge mate van volatiliteit zijn obligaties van positief naar negatief terrein gedraaid; nu, na een recente opleving, ligt de wereldwijde obligatie-index op koers om het jaar voor het eerst in drie jaar licht hoger te eindigen.

Voor beleggers zien we in 2024 kansen in staatsobligaties en duratie (renterisico). Aangezien obligaties de afgelopen paar jaar hebben geleden omdat beleggers hun inflatieverwachtingen hebben bijgesteld en centrale banken de rente hebben verhoogd, zien de waarderingen er nu aantrekkelijk uit.

Voor volgend jaar is het meest waarschijnlijke scenario niet een zachte landing, maar een vertraging gevolgd door renteverlagingen door centrale banken. In deze omgeving willen we een positie innemen in staatsobligaties die als veilige haven beschouwd worden en een langere renteduratie hebben. We verwachten dat deze obligaties in een dergelijk scenario goed zullen presteren.

Omgekeerd willen we selectiever zijn in bedrijfsobligatiemarkten, waar grondig onderzoek altijd belangrijk is."

Aandelen: structurele langetermijnthema's

Fabiana Fedeli, CIO Equities, Multi Asset en Sustainability bij M&G Investments: "2023 was een jaar waarin markten gestuurd werden door nieuwsstromen en reactief waren op kortetermijngegevens, in een poging om het tempo en het traject van rentebewegingen door centrale banken te gissen.

Met de snelle stijging van de rente en de uitputting van de spaartegoeden van huishoudens uit het COVID-tijdperk is het volgens ons logisch om een verdere vertraging van de vraag te verwachten.

Na een paar maanden van rendementsconvergentie beginnen we een terugkeer te zien naar een grotere spreiding tussen aandelen wereldwijd, zelfs binnen dezelfde sectoren, wat een actieve beleggingsaanpak ondersteunt op weg naar 2024.

Temidden van de macro-economische onzekerheid geven we de voorkeur aan structurele langetermijnthema's, zoals innovatie (inclusief AI), infrastructuur en een koolstofarme economie, die naar onze mening zullen blijven overheersen met steun van langetermijnkapitaal, onafhankelijk van de volatiliteit op korte termijn."