Navbar logo new
Terwijl goud een piek bereikt, verhogen mijnbouwbedrijven hun inspanningen
Calendar19 Dec 2023
Thema: Grondstoffen
Fondshuis: VanEck

De goudprijs bereikte op 4 december een nieuw record. Wij denken dat goudaandelen zullen profiteren van aanhoudend hoge goudprijzen, omdat beleggers op zoek gaan naar een gediversifieerde blootstelling aan goud met een hefboomwerking.

Imaru casanova
maru Casanova
Maandelijkse inzichten in de goudmarkt en de economie van Imaru Casanova, Portfolio Manager, met haar unieke visie op mijnbouw en de voordelen van goud voor uw portefeuille.

De drempel passeren

Goud overschreed het belangrijke niveau van $2.000 en sloot november op $2.036,41 per ounce, een winst van $52,53 of 2,65% voor de maand. Vervolgens bereikte de prijs een nieuw record (intraday) van $ 2.135 in de buitenlandse handel voorafgaand aan de Amerikaanse opening op maandag 4 december, voordat het weer naar eerdere niveaus zakte. Na in oktober aanzienlijk minder te hebben gepresteerd dan goud, deden goudaandelen wat we van hen verwachtten in november. De NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR)1 en de MVIS Global Juniors Gold Miners Index (MVGDXJTR)2 stegen in de loop van de maand respectievelijk met 11,3% en 14,7%, waardoor het waarderingsverschil ten opzichte van het metaal kleiner werd.

Naar nieuwe hoogtepunten en verder (...hopelijk)

Goud wordt ondersteund door de verwachting dat de Fed spoedig zal beginnen met het verlagen van de rente, waarbij de markten een kans van ruim 50% op een renteverlaging in maart 2024 en een kans van 68% op een renteverlaging in mei 2024 impliceren. Goud profiteert waarschijnlijk ook van aanhoudende aankopen in veilige havens, aangezien het verhoogde mondiale geopolitieke risico blijft bestaan.

Wij zijn positief over de vooruitzichten voor de goudprijs in 2024 en daarna. Goud lijkt een sterke steun te hebben gevonden rond het niveau van $1.900 tot $2.000. Dit is vooral opmerkelijk als we bedenken dat de beleggingsvraag, zoals gemeten aan de hand van het bezit van “fysiek goud” ETFs, voortdurend is afgenomen. Dagelijks proberen de markten te beslissen of een zachte landing nog steeds mogelijk is. We denken dat we dichter bij een punt komen waarop de Amerikaanse en de wereldeconomie aanzienlijk beginnen te vertragen onder de spanning van de hoge rentetarieven en de druk van niet één, maar tragisch genoeg nu twee oorlogen. Deze factoren zouden moeten leiden tot een daling van de bedrijfswinsten, gevolgd door een correctie op de aandelenmarkten en een zwakkere arbeidsmarkt en een hoger werkloosheidspercentage.

De inflatie is afgenomen, maar blijft boven de doelstelling van 2% van de Fed en blijft invloed hebben op bedrijven en huishoudens. Het risico bestaat dat het terugbrengen van de inflatie naar 2% een langdurig proces zal zijn; historisch gezien is dat het geval geweest. Wij zijn van mening dat wanneer deze risico’s duidelijker worden voor de markten en het waarschijnlijker wordt dat dit resulteert in negatieve gevolgen voor het financiële systeem, goud in een positie verkeert om hiervan te profiteren. In 2024 zien we kansen voor goud om de hoogste niveaus ooit van $2.075 in 2020 en $2.135 op 4 december jl. te testen en te doorbreken.

Misschien nog belangrijker is dat wij goudaandelen goed gepositioneerd achten om te profiteren van aanhoudend recordhoge goudprijzen als beleggers op zoek gaan naar een gediversifieerde blootstelling aan goud met een hefboomwerking.

Goudaandelen zouden de echte begunstigden kunnen zijn

We hebben eerder gewezen op de lage waarderingscijfers van de goudmijnsector op dit moment, zowel historisch gezien voor de sector als relatief ten opzichte van goud. We zetten de lage marktwaarderingen en het negatieve sentiment ten aanzien van de sector af tegen de goudbedrijven die, als groep, financieel en operationeel momenteel in goede gezondheid verkeren. We hebben ook de nadruk gelegd op de gedisciplineerde benadering van groei van de bedrijven, met de nadruk op waardecreatie door het optimaliseren van hun portefeuilles, het verlagen van de kosten, het verlengen van de levensduur van mijnen en het vinden en ontwikkelen van nieuwe goudafzettingen, en dit alles terwijl het rendement voor belanghebbenden wordt gemaximaliseerd.

Met ongeveer $ 1.935 per ounce is de gemiddelde goudprijs dit jaar tot nu toe het hoogste jaargemiddelde ooit. Goudbedrijven produceren gemiddeld goud tegen all-in duurzame kosten van ongeveer $ 1.300 per ounce. Hoewel de hoge inflatie de marges de afgelopen jaren zeker heeft aangetast, lijken de kosten onder controle te zijn en genereren goudbedrijven veel vrije kasstroom.

Toch blijven ze over het geheel genomen gedisciplineerd, niet bereid om productie of groei van reserves koste wat kost na te jagen. De fusie- en overnameactiviteit (M&A) in de sector blijft relatief gematigd. In plaats daarvan is een groot deel van de meer traditionele fusie- en overnameactiviteiten vervangen door creatieve transacties die bedrijven omvormen tot betere ondernemingen. Een goed voorbeeld hiervan is AngloGold Ashanti (1,00% van de netto activa van de strategie).

Een nieuwe start maken

Onlangs hadden we een ontmoeting met het management van AngloGold Ashanti (AngloGold), een van de grootste goudproducenten ter wereld. AngloGold produceert jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen ounces goud.*Al tientallen jaren wordt het met een korting verhandeld ten opzichte van zijn Noord-Amerikaanse en Australische tegenhangers, grotendeels dankzij zijn Zuid-Afrikaanse activa, primaire aandelennotering en vestigingsland, maar ook vanwege een grote, complexe en dure portefeuille van mijnen. Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren echter geconcentreerd op het stroomlijnen van zijn portfolio.

In het kort:

▪ 2020:
▪ Het heeft de verkoop van alle resterende Zuid-Afrikaanse bezittingen voltooid. ▪ 2022:
▪ Het heeft junior ontwikkelaar Corvus Gold overgenomen, evenals enkele aanvullende eigendommen in Nevada van Coeur Mining om zijn voetafdruk in Nevada te vergroten en het Beatty District verder te consolideren.
▪ Er is een herstart gerealiseerd van een van de belangrijkste bezittingen, de Obuasi-mijn in Ghana, wat naar verwachting het begin zal zijn van een nieuw tijdperk voor deze eersterangs bezitting.†
▪ 2023:
▪ Vervolgde zijn traject van waardecreatie en portfolio-optimalisatie en kondigde de voorgestelde combinatie aan van zijn Iduapriem-mijn in Ghana met de aangrenzende Tarkwa-mijn van Gold Field. [Let op: De voorgestelde joint venture zal naar verwachting synergieën op het gebied van mijnbouw en infrastructuur opleveren over de gehele gecombineerde voetafdruk, waardoor aanzienlijke flexibiliteit in mijnplanning en schaalgrootte mogelijk wordt.]

Het hoogtepunt van de inspanningen van AngloGold de afgelopen jaren was de voltooiing van de bedrijfsherstructurering op 25 september 2023, met een primaire notering van de gewone aandelen aan de New York Stock Exchange en een bedrijfszetel in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf, dat nu zijn hoofdkantoor in Denver heeft, heeft secundaire noteringen op de beurzen van Johannesburg en Ghana.

Blauwdruk voor succes?

Tegenwoordig beschouwen we AngloGold als een getransformeerd, significant beter bedrijf met een relatief laag risico. De strategie van het bedrijf is goed verwoord door het management en het is ons nu duidelijk dat AngloGold een:

▪ Gezonde balans heeft (lage nettoschuld; ruim $2 miljard aan liquiditeit).
▪ De basis van activa bestaat uit vijf Tier 1-bezittingen, vier Tier 2-bezittingen en een groeipijplijn ondersteund door projecten in de Amerika’s (VS en Colombia).
▪ Succesvol trackrecord in het vergroten van de reserves (26% gestegen sinds 2017).
▪ Toewijding aan veiligheid, verlaging van de kosten en het nakomen van hun beloften.