Navbar logo new
De Federal Reserve: een weg naar monetaire versoepeling
Calendar20 Dec 2023
Thema: Macro

e Fed en de markten zijn het erover eens dat de rente zal dalen, maar niet over wanneer precies. In plaats van tijdsafhankelijk zal de Fed vooral gegevensafhankelijk blijven en pas bij duidelijke tekenen van vertraging van de Amerikaanse economie voldoende vertrouwen hebben dat de inflatie echt op weg is naar de beoogde doelwaarde, voordat ze zich tot renteverlagingen wenden. Hoewel de huidige inschatting van de markt over beleidsversoepeling in maart waarschijnlijk wat optimistisch is, blijft de belangrijkste boodschap echter duidelijk: er tekent zich een weg naar renteverlagingen af.

De laatste puntgrafiek van de Federal Reserve laat zien dat de commissie volgend jaar 75 basispunten aan verlagingen verwacht, in lijn met de visie van de markt dat de richting voor rentetarieven neerwaarts is. De marktprijzen zijn echter nog steeds agressiever dan die van de Fed en anticiperen op een dubbele versoepeling, met al een eerste renteverlaging in maart.

Kijkend naar de afgelopen vier renteverhogingscycli, varieerde de periode vanaf het moment waarop Fed-fondsen piekprijzen bereikten tot het moment waarop de rente werd verlaagd van 5 tot 15 maanden. In plaats van tijdsafhankelijk, is de omslagbeslissing afhankelijk van gegevens. Een verzwakkende arbeidsmarkt, een economische groei onder het trendmatige niveau en inflatie die op schema ligt zijn doorgaans voorwaarden voor een renteverlaging.

De Amerikaanse economie blijft vooralsnog robuust. Recente detailhandelscijfers wijzen op een veerkrachtige consument, terwijl de werkloosheidsaanvragen zijn afgevlakt. Hoewel de inflatie zich richting het doel beweegt, dreigt er opnieuw prijsdruk als de groei boven de trend blijft.

Hoewel de markten verwachten dat de eerste renteverlaging al in maart zal plaatsvinden, zijn deze verwachtingen mogelijk te optimistisch. Duidelijke tekenen van een economische vertraging zullen waarschijnlijk langer op zich laten wachten, mogelijk tot midden volgend jaar. Desalniettemin is de boodschap voor beleggers duidelijk: er is een weg naar monetaire versoepeling in 2024. Onzekerheid over de exacte timing van verlagingen zal voor meer volatiliteit zorgen, maar niet de trend veranderen.