Navbar logo new
T. Rowe Price - Outlook 2024: Azië ex-Japan - De kansen in Aziatische aandelen
Calendar27 Dec 2023
Fondshuis: T. Rowe Price

- In diverse Aziatische regio's vinden we aantrekkelijke aandelenwaarderingen en sterke fundamentele bedrijfsfactoren.
- China is interessant vanwege de gunstige aandelenwaarderingen en de kansen in elektrische voertuig- en groene energie-toeleveringsketens.
- India staat in de spotlights met zijn robuuste economie, en voor Taiwan en Zuid-Korea is de opwaartse trend in de technologische hardwarecyclus essentieel.

De diversiteit van de Aziatische aandelenmarkten is opmerkelijk toegenomen, met een steeds duidelijker onderscheid tussen verschillende regio's. China en Hongkong vormen de eerste categorie, met een steeds uniekere economische cyclus die hun waarderingen loskoppelt van andere regionale markten. De recente regelgevingsverschillen hebben dit onderscheid verder versterkt.

India en landen in Zuidoost-Azië vormen de tweede groep, die profiteert van een verschuiving in investeringsstromen die uit China wegvloeien. Daadkrachtig beleid en interne economische groei helpen met name India en Indonesië vooruit.

Taiwan, Zuid-Korea en Singapore vormen de derde groep, die wordt gekenmerkt door geavanceerde markten met een aanzienlijke blootstelling aan de wereldeconomie. Taiwan en Zuid-Korea zijn ook sterk verbonden met de technologische cyclus.

Hoewel deze diversiteit gunstig zou moeten zijn voor gerichte aandelenselectie, hebben macro-economische gebeurtenissen recentelijk de fundamentele bedrijfsfactoren overschaduwd, vooral in China door beleidswijzigingen. Toch verwacht Anh Lu, portfoliomanager, Azië ex-Japan aandelenstrategie, bij T. Rowe Price dat de ‘fundamentals’ weer de overhand zullen nemen, wat gunstiger is voor bottom-up aandelenselectie.

De vooruitzichten van T. Rowe Price voor Azië blijven positief. De huidige waarderingen zijn aantrekkelijk in vergelijking met historische niveaus en met ontwikkelde markten. Winstverbeteringen worden verwacht in India en Zuidoost-Azië, terwijl in China de omstandigheden gunstiger worden voor aandelenselectie. Veel bedrijven anticiperen op uitdagende omstandigheden door zichzelf te versterken door nieuwe markten te betreden, concurrentie aan te gaan of eigen aandelen terug te kopen. De komende tijd lijkt gunstiger voor aandelenselectie gebaseerd op fundamentele analyses, waardoor investeren in de regio aantrekkelijk blijft.

De grote belofte in delen van Zuidoost-Azië

De opkomst van India als productiehub en de verschuiving van toeleveringsketens naar Vietnam, gestimuleerd door geopolitieke spanningen, pakt gunstig uit voor Zuidoost-Azië. Deze diversificatie voorspelt positieve economische groei voor Vietnam, waar aandelenwaarderingen door anticorruptiemaatregelen en vastgoedvertragingen zijn verlaagd.

Elders in Zuidoost-Azië zien we positieve ontwikkelingen in Indonesië en de Filipijnen. De poging van Indonesië om zijn economie te diversifiëren, weg van de grondstoffenexport, heeft geleid tot hogere infrastructuuruitgaven en een stimulans tot digitalisering. Het land profiteert nog steeds van de hogere grondstoffenprijzen in de afgelopen jaren, maar naar verwachting zal de Indonesische economie na verloop van tijd minder gevoelig zijn voor de grondstoffencyclus en robuuster worden.

Nieuwe technologieën stimuleren de vraag naar chips

De technologische sector in Taiwan en Zuid-Korea, vooral halfgeleiders, herstelt door bemoedigende trends en een groeiende vraag door nieuwe smartphone-ontwerpen in China. Toekomstige technologische vooruitgang, vooral in AI, zal de vraag naar halfgeleiders verder stimuleren. De toepassing van AI in smartphones kan bijvoorbeeld ook een golf van mobiele upgrades teweegbrengen, wat goed nieuws is voor smartphone-gerelateerde bedrijven in Azië.

Halfgeleidersindustrie

Wat ligt er in het verschiet?

Ondanks een matig 2023 voor Aziatische aandelen, biedt de regio nog steeds aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. Diversificatie in rendementsbronnen wordt duidelijker door verminderde marktcorrelaties. Echter, het is essentieel om risico's te monitoren, vooral regelgevingsprioriteiten in China en Vietnam, de komende Indiase verkiezingen en de ontwikkeling van de VS-China-relatie. Bottom-up beleggers met een voorzichtige risicobenadering lijken goed voorbereid op het komende jaar.