Navbar logo new
Loomis Sayles: Zwakkere dollar in het verschiet als Fed later dit jaar beleidsrente verlaagt
Calendar03 Jan 2024
Thema: Valuta
Fondshuis: Natixis

De Amerikaanse economie lijkt af te stevenen op een zachte landing, waarbij de kerninflatie medio 2024 daalt naar 2,5%. Een eerste renteverlaging door de Fed volgt waarschijnlijk in de maand juni, hetgeen de Amerikaanse dollar verder zal verzwakken.

Dat verwacht Craig Burelle, Global Macro Strategist bij vermogensbeheerder Loomis Sayles, onderdeel van Natixis Investment Managers. “We verwachten dat de financiële omstandigheden in de VS zullen versoepelen, vooral wanneer de Fed de rente begint te verlagen. Een dergelijke omgeving resulteert doorgaans in een zwakkere Amerikaanse dollar”, waarschuwt Burelle.

Burelle voorziet dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) de rentes voorlopig hoog houden, terwijl de Fed voornemens is de rente te verlagen. “De hieruit voortvloeiende renteverschillen zouden begin 2024 kunnen leiden tot een sterkere euro en Britse pond.”

De Loomis Sayles-strateeg verwacht dat in 2024 zowel valuta’s uit opkomende als ontwikkelde markten beter zullen presteren dan de Amerikaanse dollar. “Maar dat zal misschien niet het hele jaar duren, aangezien de ECB en de BoE waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar ook de beleidsrente verlagen, als blijkt dat de inflatie is gedaald en de economische groei vertraagt.”

Loomis Sayles heeft ook de vooruitzichten voor valuta’s uit opkomende markten gewijzigd. “Een zwakkere greenback kan de rendementen van valuta’s uit opkomende markten ondersteunen, vooral die met een relatief hogere rente dan die van de VS.