Navbar logo new
VanEck lanceert twee nieuwe moat-ETF's
Calendar17 Jan 2024
Thema: ETF
Fondshuis: VanEck

• De nieuwe Morningstar US Wide Moat UCITS ETF en de VanEck Morningstar US SMID Moat UCITS ETF beleggen in Amerikaanse bedrijven van verschillende omvang met concurrentievoordelen op de lange termijn
< • Met de twee nieuwe ETF's biedt VanEck beleggers nu vier verschillende beleggingsproducten die volgens de zogenaamde moat-strategie beleggen

Amsterdam, 17 januari 2024 – Vermogensbeheerder VanEck noteert vandaag twee nieuwe moat-ETF's op de Duitse Xetra-beurs en de London Stock Exchange: Met de VanEck Morningstar US Wide Moat UCITS ETF kunnen beleggers beleggen in aandelen van Amerikaanse bedrijven die een zogenaamde economische moat hebben, dat wil zeggen langdurige en stabiele concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. De VanEck Morningstar US SMID Moat UCITS ETF richt zich met dezelfde aanpak op aandelen van Amerikaanse small-cap en mid-cap bedrijven.

Beleggen met moat-strategie en Morningstar research

De strategie achter deze fondsen is gebaseerd op het concept van de ‘Economische Moat’, een term die voor het eerst werd bedacht door Warren Buffet, en heeft tot doel te beleggen in bedrijven die zichzelf en hun marktaandelen met een 'Moat' (Nederlands: slotgracht) kunnen zich onderscheiden van de concurrentie. Dergelijke moats zijn bijvoorbeeld cost leadership, schaalvoordelen, netwerkeffecten, immateriële activa zoals een grote naamsbekendheid of hoge overstapkosten voor gebruikers, waardoor er moeilijk te overkomen toetredingsbarrières zijn voor concurrenten.

De twee nieuwe ETFs zijn gebaseerd op de Morningstar® Wide Moat Focus IndexSM en de Morningstar US Small-Mid Cap Moat Focus IndexSM, die zijn gebaseerd op research van Morningstar. Het analyseteam analyseert Amerikaanse bedrijven aan de hand van hun economische concurrentievoordelen op de lange termijn en hun huidige reële waarde. "De indices zijn gebaseerd op de toekomstgerichte analyse van het Morningstar Equity Research-team", zegt Andrew Lane, directeur Equity Research bij Morningstar. "De benchmark, de Morningstar® Wide Moat Focus IndexSM, presteerde vanaf de start in februari 2007 tot eind 2023 jaarlijks 327 basispunten beter dan de Morningstar US Market Index." In elk van de drie jaren waarin de markt daalde, 2008, 2018 en 2022, heeft de index beter gepresteerd dan de bredere Amerikaanse aandelenmarkt en ook in elk daaropvolgend jaar van herstel heeft het hogere rendementen behaald."

VanEck breidt zijn Moat-aanbod verder uit met nieuwe ETF's

"Dankzij de zorgvuldige aandelenselectie is de Morningstar® Wide Moat Focus IndexSM historisch gezien succesvoller geweest dan de brede Amerikaanse aandelenmarkt over langere perioden", aldus Martijn Rozemuller, CEO van VanEck Europe. “Vooral voor langetermijnbeleggers is onze VanEck Morningstar US Wide Moat UCITS ETF zeer geschikt als kerncomponent van een Amerikaanse positie in de portefeuille. Wij geloven dat de betere prestaties zullen aanhouden, maar dat kunnen we uiteraard niet garanderen."

Een ander onderdeel van het aanbod van moat-beleggingen is de nieuwe Amerikaanse small- en mid-cap ETF: "Small- en mid-cap aandelen hebben historisch gezien vaak hogere rendementen opgeleverd vergeleken met large-cap aandelen", zegt Rozemuller. “Hoewel dergelijke small-cap aandelen een aanzienlijk deel van de Amerikaanse aandelenmarkt uitmaken, zijn ze vaak onderwogen in portefeuilles. De VanEck Morningstar US SMID Moat UCITS ETF kan daarom voor beleggers een uitstekende manier zijn om hun portefeuille breder te diversifiëren. Tegelijkertijd kunnen ze profiteren van het hogere rendementspotentieel op de lange termijn en de duurzamere concurrentievoordelen van de door Morningstar geïdentificeerde small-caps."

Met de twee nieuwe ETF's, de VanEck Morningstar US Sustainable Wide Moat UCITS ETF en de wereldwijd beleggende VanEck Morningstar Global Wide Moat UCITS ETF, biedt VanEck nu vier ETF's in Europa aan die beleggen volgens de moat-strategie.

Meer informatie over de twee nieuwe ETF's en een overzicht van de belangrijkste risico’s vindt u in onderstaande tabellen en op: https://www.vaneck.com/ucits/moat-etf.

Vaneck morningstar moat index
Vaneck morningstar us smid moat

Aandelenmarktrisico: de koersen van de effecten van het fonds zijn onderhevig aan de risico's die verbonden zijn met beleggen op de effectenmarkt, waaronder algemene economische omstandigheden en plotselinge en onvoorziene koersdalingen. Beleggen in het fonds kan leiden tot verliezen.

Bedrijfstak- of sectorconcentratierisico: Het vermogen van het fonds kan zijn geconcentreerd in een of meer sectoren of bedrijfstakken. Het fonds kan onderhevig zijn aan het risico dat politieke, economische of andere omstandigheden een nadelige invloed hebben op de betrokken sectoren of bedrijfstakken en daarmee de waardeontwikkeling van het fonds in grotere mate negatief beïnvloeden dan wanneer het vermogen van het fonds zou zijn belegd in een breder scala van sectoren en bedrijfstakken. Meer gedetailleerde informatie over de individuele risico's vindt u in de KID/EBI of in de prospectus.