Navbar logo new
Het beleid van de Fed: Aankoersen op een zachte landing
Calendar17 Jan 2024
Thema: Macro

De beleidstarieven van de Federal Reserve zullen in 2024 dalen. Voordat de verlaging kan beginnen, waarschijnlijk rond het midden van het jaar, moet er echter duidelijk bewijs zijn dat de inflatie onder controle is. Hoewel een zachte landing nog lang niet zeker is, zouden renteverlagingen in combinatie met het vermijden van een recessie het komende jaar een constructief kader vormen voor risicodragende activa.

De Amerikaanse CPI-kerninflatie is gedaald tot onder de 4 procent, wat de deur heeft opengezet voor renteverlagingen door de Federal Reserve (Fed) dit jaar. Natuurlijk is het inflatietraject nog niet voorbij, maar de Fed maakt goede kans om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent zonder een recessie te veroorzaken. Vergis u niet, het zal nog steeds een uitdaging zijn om zacht te landen. Een te snelle verlaging van de beleidsrente kan de inflatie weer aanwakkeren. Het te laat verlagen van de beleidsrente kan een recessie veroorzaken.

Voor een geslaagde landing heeft de Fed gegevens van een aantal maanden nodig waaruit blijkt dat de inflatie duurzaam op weg is naar de doelstelling van 2 procent. Zodra dit bewijs er is, waarschijnlijk in het tweede kwartaal, zal de Fed onmiddellijk willen handelen. Immers, als de Fed de beleidsrente op 5,5 procent zou houden, zou dalende inflatie een stijgende reële beleidsrente inhouden - en dus verkrappend monetair beleid. Gezien het huidige inflatiepad zal de Fed de beleidsrente moeten verlagen om hetzelfde niveau van reële monetaire restrictie te handhaven.

Historisch gezien heeft de Federal Reserve de neiging om het monetaire beleid pas te versoepelen als er tekenen van een recessie zijn. In deze ongebruikelijke economische cyclus, nog steeds in de schaduw van de pandemie, zijn renteverlagingen in combinatie met een economische vertraging, niet een recessie, realistisch; dit vormt een constructief kader voor risicodragende activa. Toch moeten beleggers, gezien de hoge waarderingen van aandelen en kredieten, zorgvuldig zijn bij het zoeken naar nieuwe kansen.