Navbar logo new
DWS: Als Trump de verkiezingen wint, zullen obligatieyields stijgen
Calendar27 Jan 2024
Thema: Fixed Income
Fondshuis: DWS

De financiële markten maken zich nu al druk over de mogelijke uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Als Trump opnieuw het Witte Huis betrekt, zal de schok echter wel iets minder groot zijn dan in 2016. “Maar marktspelers associëren Trump nog altijd met meer risico, en daar hebben ze gelijk in. Hoe groter de markt de kans acht dat hij wint, hoe sterker de dollar wordt en hoe hoger de yields ”, aldus DWS in de Chart of the Week.

Toen Trump in 2016 aan de macht kwam, veroorzaakte dit een schok op de markten en de yields vlogen omhoog. Vlak voor de verkiezingen lag de 10-jaars Treasury-yield op 1,8%, en nog geen maand later op 2,65%. De Federal Reserve stond aan het begin van een renteverhogingscyclus en het had pas één verhoging doorgevoerd.

DWS: “Als Trump wint zal dat niet meer als een grote verrassing komen. De markten prijzen dit scenario hoogstwaarschijnlijk op tijd in. We bevinden ons bovendien op een volkomen ander punt in zowel de economische als de rentecyclus.”

How will U.S. government bond yields react to a Trump election victory?

Yields amerikaanse staatsobligaties

Het rendement op de 10-jaars Treasuries is gedurende 2023 flink gestegen en een overwinning van de Republikein kan dat weer aanwakkeren. Dat geldt ook voor de zogenaamde termijnpremie “Hoe groter de vraagtekens, hoe hoger de termijnpremie. Concrete plannen van Trump zijn nog ver te zoeken. Hij heeft tot nu toe alleen aangekondigd de importheffingen te zullen verhogen naar 10%, een maatregel die de inflatie aanjaagt. Daarnaast wil hij de door hemzelf in 2017 ingevoerde belastingenverlagingen handhaven. Dat zal de groei én de prijzen opstuwen. Dit, in combinatie met de ervaringen uit Trumps eerste ambtstermijn, is volgens ons voldoende reden om uit te gaan van hogere yields mocht hij weer president worden”, aldus DWS.

De Treasury-markt heeft het toch al zo moeilijk. Beleggers vragen zich af wie zich zal storten op de grote hoeveelheid nieuwe obligaties die bedoeld zijn om de uitgaven van de huidige regering te financieren. Met de oplopende geopolitieke spanningen is het risico dat internationale investeerders wegblijven, reëel.