Navbar logo new
Hoe een spaarplan bij Trade Republic opstellen?
Calendar29 Jan 2024
Fondshuis: Trade Republic

Trade republic logo 1x

Naar aanleiding van de lancering van de Visa-kaart waarbij betalen en beleggen wordt gecombineerd en een spaarplan aan de kaart wordt gelinkt, lijkt het ons aangewezen om op een rijtje te zetten hoe men bij Trade Republic een spaarplan opstelt en welke keuzes daarin kunnen worden gemaakt.

Hoe een spaarplan starten?

n de week van 9 januari kregen klanten van Trade Republic de mogelijkheid om de nieuwe Visa-kaart aan te vragen. Het is de eerste kaart die de groep lanceert sinds het in december 2023 een banklicentie heeft gekregen. Aan die kaart is een Europese primeur verbonden: telkens de houder ze gebruikt, zowel voor online- als offline-betalingen, stort Trade Republic 1% van het uitgegeven bedrag in een individuele spaarplan die de kaarthouder heeft lopen. Heeft de houder verschillende spaarplannen lopen, dan moet eenbepaald spaarplan worden gelinkt. Daarenboven is het ook mogelijk om bij uitgaven van de kaart het bedrag naar boven af te ronden, de zogenaamde roundup, en het ‘wisselgeld’ automatisch in hetzelfde spaarplan te beleggen. De bedoeling is dat vele kleintjes uiteindelijk één groot bedrag maken.

Kaar 2

De voorwaarde is natuurlijk dat men een spaarplan heeft lopen waaraan de kaart kan worden gekoppeld. Het opstellen lijkt op het eerste zicht moeilijk maar is dat evenwel niet. Eerst en vooral bekijken we de praktische kant van de zaak. Om een spaarplan aan te maken, gaat u naar ‘Orders’ en klikt u vervolgens op ‘Periodiek Beleggen’ en ‘Spaarplan aanmaken’. Daarna krijgt u een keuze van alle activa die in een spaarplan kunnen worden opgenomen. In het spaarplan kunt u ETF’s, individuele aandelen en cryptomunten steken: bij Trade Republic zijn dat 2600 verschillende ETF’s, 2500 individuele aandelen en 52 cryptomunten.

Hoe samenstellen?

Eenmaal de eerste stap is gezet, begint het zwaardere werk gezien het enorme aanbod aan beleggingsmogelijkheden: het samenstellen van het spaarplan zelf. En vooraleer u knopen doorhakt, is het goed om eerst uw huiswerk te maken en te bepalen waaruit uw spaarplan precies moet bestaan.

  • De meeste beleggers stofferen hun spaarplan met enkele ruim gespreide ETF’s die de belangrijkste Amerikaanse, Europese of wereldwijde indices beslaan De twee trackers die Belgische spaarders het meest in hun beleggingsplan opnemen, is een ETF die de brede Amerikaanse index S&P500 volgt en een ETF geënt op de MSCI World. Daarnaast zijn ook trackers die de Eurostoxx 50, MSCI Emerging Markets en Nasdaq 100 volgen populair.
  • Daarnaast kan men wat eigen accenten leggen door specifieke sectoren, landen (Japan of Zwitserland bijvoorbeeld) of regio’s (Latijns-Amerika, Afrika) te gaan kiezen. Zo zou u kunnen overwegen om een beperkte positie te nemen in sectoren van de toekomst zoals biotechnologie, automatisering & robotica, digitalisering, disruptieve tech, software, cyberbeveiliging, halfgeleiders, klimaatverandering, duurzaamheid, enzovoort. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

20240109

  • U kunt ook enkele aandelen in het spaarplan opnemen met een sterk potentieel op de lange termijn. Bij Belgische beleggers met een spaarplan zijn Apple en Amazon de meest opgenomen aandelen. Belgische aandelen met heel wat potentieel op lange termijn en een duurzame toets zijn bijvoorbeeld Elia, DEME Group, ABO Group, WDP en Quest for Growth (ook een vleugje private equity).

Het is een feit dat u idealiter een spaarplan opbouwt bestaande uit 5 tot 10 trackers waarbij het aantal afhangt van hoeveel eigen accenten u wil leggen. Daarnaast kan er ruimte zijn voor 5 tot 10 individuele aandelen. De bedoeling is om een zo gediversifieerd portefeuille samen te stellen en de risico’s te spreiden. De bedoeling is echter niet om meer dan 20 posities te gaan uitbouwen, dan wordt de portefeuille te groot en wordt het moeilijk, gezien de enorme verspreiding van de middelen, om volwaardige posities uit te bouwen.

Kenmerken

Een spaarplan kan worden opgestart met een bedrag naar keuze, weliswaar met een minimum van 10 EUR, en kan wekelijks, tweewekelijks, maandelijks of op kwartaalbasis worden doorgevoerd. Eenmaal het spaarplan van start is gegaan, moet u er natuurlijk telkens voor zorgen dat er voldoende cash op de rekening staat om de belegging te kunnen doen. Daarenboven is het een goedkope beleggingsvorm. Bij Trade Republic wordt voor een automatisch geprogrammeerd spaarplan geen transactiekosten aangerekend. U kunt nota bene te allen tijde in het spaarplan posities schrappen of bijvoegen of het spaarplan opzeggen. Dan worden alle posities verkocht en wordt het geld op uw cashrekening gestort.

Stel dat u op sporadische basis 10 EUR in het spaarplan stopt, dan wordt dit bedrag gespreid over de verschillende posities. Hetzelfde geldt voor die 1% saveback of die roundup bij afronding van uitgaven met de Visa-kaart. Een spaarplan kan enkel op de 2e en de 16e van de maand van start gaan. En die 10 EUR wordt dan de 2e, 9e, 16e of 23e van de maand in het spaarplan gestort of de dag of dagen erna indien die data op zaterdag of zondag vallen.