Navbar logo new
Een goed moment om te beleggen in obligaties met positieve impact
Calendar01 Feb 2024
Thema: ESG
Fondshuis: Triodos

Door Jeroen van Herwaarden, portefeuillebeheerder van het Triodos Euro Bond Impact Fund

Na jaren van extreem lage rentes zijn obligaties terug een aantrekkelijke beleggingscategorie. Bovendien kan beleggen voor positieve milieu- of sociale verandering bijdragen aan het verlagen van het kredietrisico.
Jeroen van herwaarden
Jeroen van Herwaarden

Na twee jaar van ongekende verkrapping ligt de piek in de inflatie achter ons en hebben de meeste centrale banken het einde van de renteverhogingscyclus bereikt. De inflatie is het afgelopen jaar gedaald en zal naar verwachting verder dalen richting de doelstelling van de centrale banken van rond de 2%. De verwachting op de financiële markten is dan ook dat de centrale banken in de eerste helft van dit jaar zullen beginnen met het verlagen van de rente. Beleggers in euro-obligaties worden momenteel beloond met een behoorlijk jaarlijks rendement van meer dan 3% op een evenwichtige portefeuille van investment-grade obligaties met een gemiddelde looptijd van vijf jaar. Dit rendement is niet alleen aantrekkelijk vergeleken met het rendement op cash, zoals de rente op een spaarrekening, maar het biedt obligatiebeleggers ook een buffer tegen ongunstige renteontwikkelingen in de toekomst. Een bijkomend voordeel van deze hogere rente is dat obligatiebeleggingen steeds meer hun traditionele rol in een evenwichtige beleggingsportefeuille kunnen gaan vervullen: bescherming bieden in perioden waarin aandelen minder goed presteren.

Mogelijk extra rendement voor obligatiehouders bovenop aantrekkelijke rentes

Als de inflatie blijft dalen en de economische activiteit in de komende maanden verder vertraagt, kunnen obligatiehouders een extra rendement verwachten door de dalende langetermijnrendementen. Als de belangrijkste centrale banken de rente dit jaar inderdaad verlagen met de momenteel verwachte omvang of meer, dan kan de dalende kortetermijnrente bovendien bijdragen aan het totale rendement van de obligatiebelegger. Maar zelfs als de huidige inflatie hardnekkig blijkt en renteverlagingen later plaatsvinden dan verwacht, kunnen obligatiebeleggers nog steeds een solide rendement behalen op basis van de huidige rendementsniveaus.

Verslechterende bedrijfsfundamentals vragen om defensieve positionering

Doordat de strengere monetaire voorwaarden de winstgevendheid van bedrijven met veel schulden zullen aantasten verwachten wij dat de credit spreads in de eerste helft van dit jaar zullen toenemen. De naar verwachting zwakkere bedrijfsfundamentals en stijgende wanbetalingspercentages zullen vragen om een defensieve positionering wat betreft van kredietrisico.

Impactstrategie zorgt voor volledig impactgerelateerd profiel en lager kredietrisico

Triodos Investment Management belegt met positieve verandering als doel, in combinatie met een financieel risico en een rendement in lijn met de bredere markt. Inherent aan onze impactstrategie hebben de door ons geselecteerde emittenten, naast het genereren van een positieve impact, aanzienlijk lagere duurzaamheidsrisico's vergeleken met de algehele markt.

Daarnaast beleggen we voor een groot deel in zogenaamde use-of-proceeds bonds, een type impactobligatie waarvan de opbrengsten bedoeld zijn om in aanmerking komende milieu- en/of sociale projecten te financieren. Use-of-proceeds bonds zijn een sterk instrument om beleggingen te sturen in de richting van positieve impact. De emittent van een dergelijke obligatie is bovendien verplicht om te rapporteren over de impactresultaten. Impactobligaties zijn daarom een belangrijke troef geworden in onze obligatieportefeuilles en vertegenwoordigen momenteel twee derde van onze euro-obligaties.

De markt voor impactobligaties is de afgelopen jaren volwassener geworden, met steeds meer emittenten die de markt betreden. Daarbij bestaat deze markt nog steeds grotendeels uit groene en sociale obligaties uitgegeven door grote overheidsgerelateerde emittenten. Dit zorgt ervoor dat onze vastrentende portefeuilles – vanwege de aard van hun impactstrategie – over een grote allocatie aan impactobligaties van hogere kwaliteit beschikken, wat een lagere blootstelling aan spreadvolatiliteit oplevert.

Vanuit een risico-rendementperspectief en gezien de huidige marktomstandigheden van hogere obligatierendementen zijn vastrentende beleggingen weer een aantrekkelijke beleggingscategorie geworden. Naast een aantrekkelijk rendement bieden obligaties ook bescherming tegen ongunstige marktontwikkelingen in risicovolle activa zoals aandelen. Impactobligaties voegen extra waarde toe door een positieve impact te genereren en bij te dragen aan het verlagen van het algehele kredietrisico dankzij de gemiddeld hogere kwaliteit van de emittenten.