Navbar logo new
Zoom op Fondsen: De beste fondsen van 2023
Calendar01 Feb 2024
Thema: Fondsen
Fondshuis: La Française

Algoritmes hebben het afgelopen jaar de prestaties van fondsen overgenomen.

FONDS door FREDERIK LEJOINT

Na een bijzonder moeilijk 2022 waren beleggingsfondsen in 2023 opnieuw in bloedvorm, met bijzonder sterke prestaties van de beste fondsen met blootstelling aan technologie. Ze staan zelfs op de eerste negen plaatsen in onze steekproef van producten.

Fondsrendementen

2023 was echter opnieuw een mooi jaar voor de meeste grote flexibele fondsen, met een gemiddelde stijging van 11,7% voor onze steekproef (twee agressieve fondsen, twee gematigde fondsen, twee voorzichtige fondsen en vier flexibele fondsen) en een gemiddelde prestatie op jaarbasis over vijf jaar van 6%. Hoewel agressieve en flexibele gemengde fondsen de ranglijst aanvoerden, konden ook meer voorzichtige fondsen aantrekkelijke prestaties neerzetten met een gecontroleerde volatiliteit.

Bovenaan de ranglijst maakte DNCA Invest Evolutif een sterke comeback, met een groei van 15,8% in het afgelopen jaar. Na enkele mindere jaren na het vertrek van de ervaren beheerder van het fonds in 2017, lijkt het nieuwe beheerteam nu een stevige greep te hebben op het beheer van deze portefeuille, waarvan de blootstelling aan aandelen kan oplopen tot 100% van het beheerde vermogen.

Terug in vorm

Alexis Albert (fondsbeheerder) wijst erop dat er in 2023 veel verrassingen zijn geweest, waarbij de VS een zachte landing hebben gemaakt, terwijl Europa en China hebben teleurgesteld. Het fonds gaat het nieuwe jaar in met een positionering die de voorkeur geeft aan aandelen (63%), maar met een grote obligatiecomponent (34% van de activa) en een zeer hoge blootstelling aan bedrijfsobligaties. "We hebben ook onze blootstelling aan inflatiegelinkte staatsobligaties verhoogd tot 6% van het fonds," voegt Alexis Albert toe.

"Voor aandelen streven we naar een balans tussen waardeaandelen (bouw, auto-industrie) en groeiaandelen (luxegoederen, gezondheidszorg, klimaatverandering). Het jaar 2024 zal waarschijnlijk veel uitdagingen blijven bieden voor de aandelenmarkten (monetair beleid, Amerikaanse verkiezingen, enz.) en we zullen de voorkeur blijven geven aan een selectie van bedrijven met solide fundamentals en aantrekkelijke waarderingen".

Dynamische allocatie

Allianz Global Investors is een van de belangrijkste Europese spelers op het gebied van flexibel beheer, met name met zijn Dynamic Multi Asset-fondsenassortiment, dat in verschillende versies verkrijgbaar is, afhankelijk van de mate van blootstelling aan aandelenmarkten. Het meest dynamische fonds (Allianz GIF - Dynamic Multi Asset Strategy SRI 75) werd tweede in 2023. Gregor Hirt (Global CIO Multi Asset bij Allianz GI): "De uiteenlopende prestaties tussen regio's en beleggingscategorieën betekenen dat het spectrum aan mogelijkheden voor beheerders van flexibele gemengde fondsen nu breder is.

Voorlopig geeft hij de voorkeur aan Japanse aandelen in algemene portefeuilles, met winsten die naar verwachting goed zullen zijn en waarderingen die "aantrekkelijk worden geacht op de huidige niveaus". Vanuit sectoraal oogpunt is hij op zijn hoede voor de grote namen in de technologiesector, gezien hun zeer hoge waarderingen, en geeft hij de voorkeur aan banken of producenten van basismaterialen. "In deze laatste sector lijken de risico's van een recessie beter te zijn ingecalculeerd en zien we een situatie van onderinvestering op lange termijn, terwijl de vraag naar elektrische voertuigen sterk toeneemt."

Op een kruispunt

Het palmares voor 2023 zag ook bevestiging, een herstel en een gamma op zijn hoogtepunt. R-co Valor heeft bevestigd dat het beheerteam in staat is om de stormen op de financiële markten te doorstaan. Hoewel dit fonds de neergang in 2022 veel beter doorstond dan het gemiddelde, behoorde het in 2023 opnieuw tot de beste strategieën, waardoor het een vijfjarig rendement op jaarbasis van bijna 9% behaalde.

Varenne Valeur werd bijzonder hard getroffen door de beursdaling in 2022 (-16,3%), maar 2023 bleek veel gunstiger, met een prestatie die werd ondersteund door aandelenselectie op lange termijn en (in mindere mate) door arbitrage tijdens vriendschappelijke fusies en overnames. "We verwachten dat onze long equity exposure hoog zal blijven, omdat we goede investeringsmogelijkheden blijven vinden", zegt Giuseppe Perrone (CEO van Varenne Capital).

ODDO BHF Asset Management plaatste maar liefst drie producten bij de best presterende, waarbij het beheerd vermogen goed standhield in het hele fondsenassortiment. "Ons Polaris-assortiment is eenvoudig, transparant en gericht op consistente prestaties", zegt Sophie Monnier (Asset Allocation Product Specialist). "Dit heeft ons in staat gesteld om ons klantenbestand in moeilijke omstandigheden op peil te houden.” In de laatste maanden van het boekjaar 2023 verhoogden de fondsen hun blootstelling aan investment-grade bedrijfsobligaties om te profiteren van de sterke stijging van de rendementen op obligatiebeleggingen".

Voorzichtige aantrekkingskracht

Tot slot zagen we in 2023 ook de revival van voorzichtige fondsen, met producten als DNCA Invest Eurose en Echiquier ARTY. Voor Olivier de Berranger (manager van Echiquier ARTY) is een economische vertraging onvermijdelijk en een kans voor beleggers. "We hebben onze blootstelling aan obligaties geleidelijk verhoogd, omdat we denken dat het tijd is om rendementen van 4-5% op investment grade en 6-7% op high yield vast te zetten, omdat het onmogelijk zal zijn om liquiditeit over een jaar te herfinancieren tegen dezelfde voorwaarden als nu, nu de centrale banken hun belangrijkste rentetarieven de komende maanden zullen gaan verlagen. Vandaag de dag zijn obligaties een echte aanjager van diverse prestaties".