Navbar logo new
Onderzoek Natixis IM: Professionele beleggers stellen rendementsverwachtingen voor 2024 bij door aanhoudende onzekerheid
Calendar08 Feb 2024
Thema: Beleggen
Fondshuis: Natixis

Natixis IM publiceert de uitkomsten van hun jaarlijks onderzoek onder 500 investment professionals, waaronder fondsbeheerders en fondsselecteurs in 26 landen met een totaal beheerd vermogen van $3.480 miljard. Het gaat hier om pensioenfondsen, verzekeraars, stichtingen en staatsfondsen.

Daaruit blijkt onder andere dat onzekerheid het dominante thema blijft voor professionele beleggers in 2024, met escalerende wereldwijde spanningen, lage economische groeiverwachtingen en een omgeving van hogere rentetarieven die op het sentiment drukken.

- Het aantal professionele beleggers dat denkt dat een recessie vermeden kan worden, is het afgelopen jaar met 20% gestegen. Toch denkt bijna de helft van de ondervraagden (49%) nog steeds dat het onvermijdelijk is.
- Meer dan de helft van de respondenten (51%) is begonnen met het gebruik van AI om hun analyses te ondersteunen, en 73% gelooft dat AI hen zal helpen investeringsmogelijkheden te ontgrendelen die voorheen niet duidelijk zichtbaar waren.
- Meer dan de helft (54%) voorspelt renteverlagingen in 2024, waarbij 75% zegt dat timing cruciaal is om ervoor te zorgen dat inflatie niet opnieuw wordt aangewakkerd.