Navbar logo new
Hoe we cacaoboeren in West-Afrika kunnen vooruithelpen
Calendar16 Feb 2024
Thema: Grondstoffen

In Ivoorkust, dat bijna de helft van alle cacao ter wereld produceert, leven zes miljoen mensen van de teelt, die goed is voor 30% van de exportwaarde. Maar ze hebben het moeilijk, en daarom kunnen overheden, beleggers en andere stakeholders best samenwerken, meent Bank J. Safra Sarasin, “want het is een cruciale duurzaamheidsuitdaging.”

Als u van een stuk chocolade geniet, denken maar weinigen na over de herkomst van de ingrediënten of de ecologische en sociale impact van de productie. Bank J. Safra Sarasin erkent het belang van het ondersteunen van een verantwoorde cacaoproductie en de controlerol die beleggers kunnen spelen bij het waarborgen van rechtvaardige toeleveringsketens. Daarom werkt ze samen met de cacaosector om haar trackrecord te verbeteren.

Om de oorsprong van de cacaoboon en de complexiteit van zijn reis door de chocoladewaardeketen volledig te begrijpen, reisden we naar Ivoorkust op een excursie onder leiding van het Zwitserse Barry Callebaut, een van 's werelds grootste chocoladeproducenten. De cacao-economie van Ivoorkust: een uitdagende sector Bijna de helft van alle cacao ter wereld wordt verbouwd in Ivoorkust. Niet alleen is de economie sterk afhankelijk van cacao, dat werk biedt aan ongeveer zes miljoen mensen en goed is voor 30% van de waarde van de export van het land in 2022, het zit ook in het DNA van de cultuur. Toch kunnen veel cacaoboeren amper de eindjes aan elkaar knopen. Systeemproblemen en de weg naar duurzaamheid Wat kunnen we doen om enkele belangrijke uitdagingen het hoofd te bieden?

Opbrengst verbeteren om in het levensonderhoud te voorzien. Een van de belangrijkste uitdagingen voor de sector is dat de cacao-opbrengst de afgelopen twee decennia is gedaald van een piek van 700 kilo per hectare naar 520 kilo. In een recent rapport van Cocoa Barometer wordt geschat dat de hoeveelheid cacao die wereldwijd per hectare wordt geproduceerd is gedaald tot ongeveer 350 kilo per hectare, waarbij het typische landbouwperceel ongeveer drie hectare groot is.

Klimaatverandering

Wat bijdraagt aan de trend van dalende opbrengsten is het feit dat cacaoplanten erg gevoelig zijn voor klimaatverandering. Ivoorkust heeft te kampen met woestijnvorming vanuit het noorden, wat in combinatie met ontbossing om land vrij te maken voor landbouwgewassen, leidt tot een afname van het land dat beschikbaar is voor de cacaoteelt. Als er geen actie wordt ondernomen om de opbrengsten te verbeteren, bijvoorbeeld door meer resistente cacaovariëteiten te verbouwen, lopen de West-Afrikaanse producenten het risico dat cacaokopers eenvoudigweg van leverancier veranderen. Ecuador en Brazilië bieden bijvoorbeeld de juiste groeiomstandigheden.

Kinderarbeid

Kinderarbeid is en blijft een diepgeworteld probleem in de wereldwijde chocoladewaardeketen. In Ivoorkust is het illegaal en wordt het officieel ontmoedigd. Postercampagnes in cacaocoöperaties en verwerkingsfabrieken waarschuwen voor de gevaren van cacaoproductie en herinneren iedereen aan de taken die kinderen beter niet kunnen uitvoeren, zoals het hanteren van machetes, zware ladingen en giftige landbouwchemicaliën. Maar de realiteit is anders.

Dit is een groot probleem. In 2020 schatte het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat er alleen al in Ivoorkust en Ghana 1,56 miljoen kinderen in de industrie werkten. Velen van hen komen uit nabijgelegen landen zoals Benin, Burkina Faso, Mali en Togo en werken onder omstandigheden die door de Amerikaanse overheid worden geclassificeerd als dwangarbeid.

Aansturen op positieve verandering: meerdere stakeholders moeten zich inspannen Aangezien eerdere initiatieven er niet in zijn geslaagd om de uitdagingen in de cacaotoeleveringsketen aan te pakken, toonde de reis naar Ivoorkust aan dat de sector is overgestapt op een meer praktische benadering met meerdere belanghebbenden om enkele van de milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) uitdagingen in verband met de cacaoproductie aan te pakken.

Barry Callebaut en verschillende van zijn chocoladefabrikanten werken aan tal van proefprojecten om enkele van deze problemen aan te pakken. Ze willen de opbrengst verbeteren door betere irrigatietechnieken, bemesting en gewasdiversificatie door deelnemende boeren schaduwbomen aan te bieden, zoals Afrikaanse walnoot-, avocado-, cashew- en Akpi-bomen. Door boeren directe hulp ter plaatse te bieden, bijvoorbeeld door de arbeidsintensieve en soms gevaarlijke taak van het snoeien van cacaobomen op zich te nemen, is het bedrijf overgestapt op praktische ondersteuning die ook tot doel heeft het gebruik van kinderarbeid in gevaarlijke boerderijactiviteiten te verminderen.

De chocolade-industrie heeft ook gereageerd met eigen certificeringsprogramma's, zoals het 'Forever Chocolate' duurzaamheidscertificeringsprogramma van Barry Callebaut. Het bedrijf heeft vier doelen gesteld: 500.000 boeren uit de armoede halen, kinderarbeid uit de toeleveringsketen bannen tegen 2025, volledig duurzame ingrediënten gebruiken tegen 2030 en koolstofneutraal zijn tegen 2050. Het succes van het initiatief is grotendeels te danken aan de vraag naar duurzame cacaoproducten, waardoor de prijs die boeren voor cacao krijgen omhoog gaat.

Onze rol als beleggers

Beleggers kunnen hun rol spelen door deel te nemen aan gezamenlijke initiatieven van beleggers of één-op-één gesprekken met bedrijven en door toezicht te houden op dit complexe onderwerp, dat uiteenloopt van kinderarbeid tot het aanpakken van ontbossing.

Van zijn kant gebruikt J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management zijn invloed als belegger bij bedrijven waarin wordt geïnvesteerd via rentmeesterschap (Stewardship). Het Stewardship-team gelooft dat de beste engagementresultaten voortkomen uit het beïnvloeden van managementteams van bedrijven, wat langdurige relaties met bedrijven vereist. De Bank onderhoudt een permanente dialoog over cacaocertificering, kinderarbeid en ontbossing om de voortgang van duurzaamheidsprogramma's in cacaoproducerende landen te volgen.

De engagementstrategie van de Bank richt zich op het volgen van de voortgang over meerdere jaren, waarbij vastgestelde mijlpalen worden bekeken om verbeteringen te meten. Consistent engagement is essentieel om ervoor te zorgen dat de inspanningen duurzaam en effectief zijn op de lange termijn.

Deze benadering van rentmeesterschap is er ook op gericht om bedrijven te helpen de transparantie van hun belangrijkste uitdagingen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid te verbeteren. Transparantie is essentieel voor effectief toezicht door beleggers en maakt een eerlijke beoordeling van niet-financiële kwesties in het beleggingsproces mogelijk. Dit is op zijn beurt gericht op het verminderen van negatieve sociale en milieueffecten en het bevorderen van duurzame groei.

Hoewel deze benaderingen misschien geen onmiddellijke oplossing bieden voor een zeer complex en divers probleem, en hoewel er geen eenvoudige oplossing bestaat, zullen inspanningen om de cacaoproductie duurzamer te maken ook helpen om de bittere nasmaak van chocolade voor de boeren te verzachten.