Navbar logo new
Vanguard: Afwachtende houding ECB onverstandig
Calendar05 Mar 2024
Thema: Macro
Fondshuis: Vanguard

Shaan Raithatha, econoom bij vermogensbeheerder Vanguard, beantwoordt hieronder zes vragen over de ECB, het verwachte beleid van de centrale bank en waar beleggers en adviseurs de komende tijd rekening mee moeten houden.

1. De volgende vergadering van de ECB is op komst. Welke boodschap kunnen we van de ECB verwachten?

De afgelopen weken leken belangrijke beleidsmakers van de ECB blij te zijn met de daling van de inflatie. Ze raken er steeds meer van overtuigd dat de inflatieschok een gevolg is van het lage aanbod en verwachten niet dat de pijn van de inflatie wordt doorgeschoven. Ik voorzie lagere inflatieprognoses en weinig verandering qua groeivooruitzichten. De ECB kan een seintje geven dat er renteverlagingen aankomen deze zomer, mits de cijfers van het eerste kwartaal meevallen.

2. Wanneer vindt de eerste renteverlaging plaats?

Ik denk in juni. Zo heeft de ECB genoeg tijd om de inflatie- en looncijfers van het eerste kwartaal te beoordelen en de markten alvast in de juiste richting te wijzen. Daarna kan de ECB verlagingen van 25 basispunten bij de resterende vergaderingen dit jaar doorvoeren, waardoor de depositorente dit jaar eindigt op 2,75 %.

3. De rente te vroeg verlagen kan een nieuwe inflatiepiek veroorzaken, te laat verlagen kan een recessie tot gevolg hebben. Wat is de correcte handelswijze voor de ECB?

Om een zachte landing te faciliteren, moet de ECB goed doordachte keuzes maken. Het risico is momenteel groter dat de ECB de rente te laat verlaagt dan te vroeg. Kijk maar naar de stappen die al zijn gemaakt in het beteugelen van de inflatie en de aanhoudende zwakke groei. De ECB kan bijvoorbeeld gelijktijdig willen handelen met de Fed om de euro te beschermen. Een afwachtende houding van de ECB ten opzichte van de Fed is volgens Vanguard echter niet verstandig.

4. De ECB rapporteerde onlangs haar eerste verlies in 20 jaar, als gevolg van de renteverhogingen. Welke consequenties heeft dat voor de ECB?

Voor de ECB maakt dit niet uit. De centrale bank kan effectief beleid voeren en haar mandaat uitvoeren om de prijsstabiliteit te handhaven, ongeacht eventuele verliezen. Tussen 2005 en 2021 heeft de ECB jaarlijks winst gemaakt en aanzienlijke kapitaalbuffers opgebouwd. Op dit moment heeft het ook geen invloed op het besluitvormingsproces van de ECB.

5. De waarderingen van aandelen zijn momenteel hoog en dat komt waarschijnlijk ook voort uit de verwachte renteverlagingen. Is dit terecht?

De jaren met een nulrente liggen achter ons. Hogere rentes zijn niet meer weg te denken. De waarderingen op de aandelenmarkten zijn nog steeds relatief hoog en de risicopremies voor aandelen zijn gering ten opzichte van obligaties. Dat geldt voornamelijk voor de Verenigde Staten, waar de koersen de laatste jaren sterker zijn gestegen dan de bedrijfswinsten. Buiten de Verenigde Staten zijn aandelen relatief beter gewaardeerd.

6. Waar moeten adviseurs en beleggers rekening mee houden qua renteontwikkelingen en de huidige situatie van de markt?

Al ruim een jaar is een terugkeer naar ‘gezond geld’ gaande. Daarmee bedoelen we dat de reële rente boven de nul procent blijft. Dit biedt een stevige basis voor op risicogecorrigeerde rendementen op de lange termijn. Vanguard verwacht dat de rendementen voor gediversifieerde beleggers evenwichtiger worden. Voor beleggers met de juiste risicotolerantie kan een defensieve houding zinvol zijn, gezien de verwachtingen voor hogere rendementen op schuldpapier en aangezien de aandelenmarkten de structureel hogere rentes nog niet hebben ingeprijsd.